Την απονομή του βραβείου Παλαιοντολογίας Ελλάδας – Ολλανδίας στην αν. καθηγήτρια Παλαιοντολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ευαγγελία Τσουκαλά και στον Ολλανδό ερευνητή Παλαιοντολογίας Ντικ Μολ (Dick Mol), για
το σημαντικό έργο και τις ανακαλύψεις τους, ανακοίνωσε η Ελληνική Γραμματεία των Διεθνών Βραβείων Τζουζέπε Σάκα (Giuseppe Sciacca).


Τα εν λόγω βραβεία αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους θεσμούς παγκοσμίως και είναι αφιερωμένα στη μνήμη του Τζουζέπε Σάκα, ενός 26χρονου φοιτητή Αρχιτεκτονικής, που έχει αποτελέσει πρότυπο ήθους και προσφοράς στην κοινωνία. Σκοπός τους είναι η διάδοση του πολιτισμού και της κοινωνικής προσφοράς, της φιλίας των εθνών, των ανθρώπινων αξιών και της συνεργασίας των νέων.

Σε ό,τι αφορά την κ. Τσουκαλά έχει σπουδαίο διδακτικό, συγγραφικό και ερευνητικό έργο, με κύριο αντικείμενο έρευνας την Παλαιοντολογία Σπονδυλωτών. Η ανακάλυψη του μεγαλύτερου χαυλιόδοντα οδήγησε στην απονομή του Βραβείου Γκίνες το 2009 στην ίδια και τον Ντικ Μολ και δημοσιεύτηκε το 2011. Επιπροσθέτως το 1998 η Ευαγγελία Τσουκαλά δημιούργησε την πρώτη Παλαιοντολογική Έκθεση η οποία θεσμοθετήθηκε ως Μουσείο Φυσικής Ιστορίας το 2003 στη Μηλιά Γρεβενών.

Ο Ολλανδός ερευνητής Παλαιοντολογίας Ντικ Μολ ήταν ένας από τους πρωτεργάτες στις ανακαλύψεις της Μηλιάς Γρεβενών και η τεράστια εμπειρία του βοήθησε στην επιστημονική αναπαράσταση του μαστόδοντα της Μηλιάς και στην διάδοση της ανακάλυψης. Έχει προσφέρει εθελοντικά όλη τη γνώση του για την ίδρυση τριών μουσείων στη Βόρεια Ελλάδα (Σιάτιστα –Κιλκίς –Θεσσαλονίκη).