Σε δεσμεύσεις πολυτελών κατοικιών σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική οι οποίες φέρονται πως ανήκουν σε 40 offshore εταιρείες των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν έχουν καταβάλει τον ειδικό φόρο ακινήτων μεγάλης αντικειμενικής αξίας προχώρησε το ΣΔΟΕ, με τους ιδιοκτήτες να καλούνται να καταβάλουν συνολικά το ποσό των 27,81 εκατ. ευρώ.

Οι δεσμεύσεις των πολυτελών ακινήτων, έγιναν μετά από έλεγχο που ξεκίνησε το 2010 για την πάταξη της φοροδιαφυγής από μεγαλοεισοδηματίες και αρχικά έγιναν σε πέντε κτηματολογικά γραφεία στις περιοχές της Βορείου Ελλάδος και αφορούσαν 200 συνολικά offshore και τα ακίνητα που φέρονταν ότι είχαν στην κατοχή τους, αναφέρει το Εθνος. Οπως διαπιστώθηκε, σε πολλές περιπτώσεις δεν είχε καταβληθεί ο ειδικός φόρος ακινήτων μεγάλης αντικειμενικής αξίας, είτε δεν είχαν γίνει δηλώσεις στην εφορία.

Στη συνέχεια, το ΣΔΟΕ προχώρησε στην καταβολή φόρων ύψους 27,8 εκατ. ευρώ και για να διασφαλιστεί η καταβολή ολόκληρου του ποσού προχώρησε στη δέσμευση των «φιλέτων».

Τα περιστατικά φοροδιαφυγής ωστόσο, δεν σταματούν στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς μετά από έλεγχο του ΣΔΟΕ στην Πελοπόννησο, προέκυψε πως ιδιοκτήτης offshore εταιρείας φοροδιέφευγε συστηματικά από το 2007 έως το 2012. Τελικά κατέβαλε το ποσό 438 χιλιάδων ευρώ για ειδικό φόρο ακινήτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε πρόσφατα στη Βουλή ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, από τις 6.575 offshore εταιρείες που διαθέτουν ή διέθεταν σε κάποια φάση ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα, η αρμόδια διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιων Εσόδων έχει ελέγξει 315 υποθέσεις και ήδη έχει βεβαιώσει φόρους 40 εκατ. ευρώ. Επιπρόσθετα ελέγχονται από το ΣΔΟΕ εταιρείες με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.