Ακόμη κι ο καλύτερος σεναριογράφος του Χόλιγουντ δεν θα είχε εφεύρει τέτοιου είδους πλοκή, όπως αυτή που ύφαναν οι δυο 30χρονοι, οι οποίοι συνελήφθησαν για συμμετοχή στην οργάνωση «Πυρήνες της Φωτιάς», στη Θεσσαλονίκη. 


Όλη η οργάνωση θυμίζει παζλ, τα κομμάτια του οποίου, όταν δεν είναι συνδεδεμένα, δεν «λένε» το παραμικρό σε όποιον τα κοιτάζει από μακριά. Όποιος, όμως, τα συνδέσει, ή τα παρατηρήσει από κοντά, μπορεί να δει τη σχέση του ενός με το άλλο…

Τι κοινό μπορεί να έχουν ένα μπουγατσατζίδικο, το γραφείο των ΕΛΤΑ στην… Καβάλα, μια σακούλα στα σκουπίδια, ένα Ίντερνετ Καφέ, ένα «στέκι» αντιεξουσιαστών, ένα διαμέρισμα στη Σταυρούπολη, οι φυλακές του Κορυδαλλού και μια εμπρηστική επίθεση σε ξενοδοχείο της Τζακάρτα; Φαινομενικά τίποτα. Κι όμως, στην πραγματικότητα, όλα αυτά –υποστηρίζει η αστυνομία- έχουν σχέση με τον πυρήνα της τρομοκρατικής οργάνωσης που ευθύνεται για τέσσερα χτυπήματα και εξαρθρώθηκε στη Θεσσαλονίκη…

Θεσσαλονίκη: Τους... τραβά σα μαγνήτης!

Φαίνεται πως η πόλη παίζει έναν άλλον ρόλο, σε τέτοιου είδους υποθέσεις. Από τη Θεσσαλονίκη είχε ξεκινήσει, πριν χρόνια, το ξετύλιγμα του κουβαριού για τη «17 Νοέμβρη». Μια «γιάφκα» στην περιοχή της Ανάληψης ήταν η αιτία, που οδήγησε στο βιαστικό χτύπημα του Β. Ξηρού, με την κατάληξη που όλοι γνωρίζουν: Ο Ξηρός στο νοσοκομείο, βαριά τραυματισμένος, σχεδόν τυφλός –πλέον- τα αδέλφια του στον Κορυδαλλό και η Αντιτρομοκρατική να φθάνει στον Γιωτόπουλο και τον Κουφοντίνα…

Για άλλη μία φορά, στη Θεσσαλονίκη εντοπίζεται και εξαρθρώνεται ένας πυρήνας τρομοκρατικής οργάνωσης. Μόνον που τα πράγματα, πλέον, έχουν αλλάξει:

Αντί για μυστικές γιάφκες χρησιμοποιούνται στέκια, Ίντερνετ Καφέ και… μπουγατσατζίδικα. Οι γραφομηχανές έχουν περάσει στο παρελθόν και έχουν αντικατασταθεί με κομπιούτερ. Παγιδευμένοι –με εκρηκτικά- φάκελοι χρησιμοποιούνται αντί για κομπιούτερ. Κι οι οδηγίες για τη συνδεσμολογία των μηχανισμών κι η σύνταξη των προκηρύξεων γίνεται… μέσα από τη φυλακή κι όχι από κάποιο απομονωμένο εξοχικό…

Από τις πολυάριθμες γιάφκες στους πυρήνες των δύο-τριών

Τι υποστηρίζει η αστυνομία για την νέα υπόθεση τρομοκρατίας; Κατ’ αρχήν δεν υπάρχει, πια, πολυάριθμη ομάδα τρομοκρατών. Υπάρχει ένα μικρός πυρήνας -τον αποτελούν δυο τριαντάχρονοι: Ο Σ. Μ., που είχε συλληφθεί το 2006 για συμμετοχή σε τζόγο, το 2010 για την εισβολή αναρχικών στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και το 2012 για το ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ ομάδων αντιεξουσιαστών. Εργάζεται σε συνεργείο που κάνει ανακαινίσεις… τραπεζών. Ο Α.Τ. εργάζεται στο κρεοπωλείο του πατέρα του. Δεν έχει συλληφθεί ποτέ στο παρελθόν. Ο πρώτος διατηρεί σχέσεις με μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς». Ο δεύτερος ούτε τους έχει δει ποτέ του. Αυτός ο πυρήνας, δεν γνωρίζει το παραμικρό για τυχόν ύπαρξη άλλων…

Ο Σ.Μ., διαμένει σε στέκι αντιεξουσιαστών στη Θεσσαλονίκη. Η αστυνομία πιστεύει ότι, σε ένα από τα δωματιάκια, κατασκευάστηκαν οι εκρηκτικοί μηχανισμοί. Ο Α.Τ. μένει στη Σταυρούπολη και διατηρεί άριστες σχέσεις με τους γείτονες. Οι δυο τους συναντιούνται σε ερημική τοποθεσία για την οποία η αστυνομία πιστεύει ότι έπαιζε το ρόλο πεδίου βολής της οργάνωσης (βρέθηκαν τενεκεδάκια τρυπημένα από βολίδες των 9 και των 22 χιλιοστών). Πιστεύει, ακόμη, ότι σε αυτό το «πεδίο βολής» έγινε δοκιμή για το αν λειτουργούν τα παγιδευμένα δέματα που είχαν, για πυροκροτητή, ένα… τραπουλόχαρτο (ένα τέτοιο τραπουλόχαρτο γλίστρησε στο φάκελο που εξερράγη στο ταχυδρομικό γραφείο στο Κρυονέρι της Αττικής κι άρχισε η παρακολούθηση των μελών του πυρήνα).

Το... στέκι και τα στέκια

Το μπουγατσατζίδικο χρησιμοποιήθηκε για να δηλωθεί μια διεύθυνση στα ΕΛ.ΤΑ. και να πάρουν, με βάση αυτήν τη διεύθυνση, προπληρωμένους φακέλους για είδη βάρους 4,5 κιλών οι Σ.Μ. και Α.Τ. 

Στον Κορυδαλλό μετέβη, κάποιες φορές, ο Σ.Μ., -η αστυνομία λέει για να πάρει εντολές και να του υπαγορευτεί η προκήρυξη που δημοσιεύτηκε σε Ιστότοπο στο Ίντερνετ.

Το γραφείο των ΕΛ.ΤΑ. στην Καβάλα προτιμήθηκε από τους δύο συλληφθέντες επειδή δεν είχε σύστημα με κάμερες κι έτσι προμηθεύτηκαν τους φακέλους με τα προπληρωμένα τέλη, χωρίς να τους καταγράψει κανείς.

Το Ίντερνετ Καφέ χρησιμοποιήθηκε για να αντιγραφεί, από το χειρόγραφο, στο Διαδίκτυο, η προκήρυξη της οργάνωσης.

Το στέκι των αντιεξουσιαστών για καταφύγιο του Σ.Μ. και μέρος όπου γινόταν η συνεσμολογία των μηχανισμών.

Η επίθεση στο ξενοδοχείο της Τζακάρτα καταγράφηκε ως η «φάση τρία» του «Σχεδίου Φοίνικας», όπως ονόμασαν τη δράση τους τα μέλη της οργάνωσης.

Το λάθος...

Το λάθος τους ήταν ότι ο Α.Τ., που ανέλαβε την αντιγραφή της προκήρυξης, έσκισε το χειρόγραφο σε 49 κομμάτια και το πέταξε σε έναν κάδο, κοντά στο Ίντερνετ Καφέ, ενώ, πλέον, παρακολουθούνταν από την Αντιτρομοκρατική. Αστυνομικοί της υπηρεσίας μάζεψαν τα κομμάτια, τα συνέθεσαν και διάβασαν την ίδια προκήρυξη που, μόλις, είχε «ανέβει» στο Διαδίκτυο.

Οι αστυνομικοί εντόπισαν τα βιβλιοπωλεία που αγοράστηκαν τα «γκρι» ντοσιέ μέσα στα οποία έμπαιναν τα εκρηκτικά πριν μπουν στους φακέλους, ακόμη και το κατάστημα που αγοράστηκαν οι μπαταρίες, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για τη συνδεσμολογία του εκρηκτικού φακέλου. 

Είχε προηγηθεί μια "ατυχία": Το γλίστρημα του τραπουλόχαρτου στον παγιδευμένο φάκελο... Οι αρχές κινητοποιήθηκαν νωρίς, στο σωστό μέρος.

Από τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Αντιτρομοκρατική, αξιωματικοί της Ασφάλειας δεν αποκλείουν, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, να γίνουν κι άλλες προσαγωγές υπόπτων.