Τρεις σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν χθες στην περιοχή της Κοζάνης, με επίκεντρο στο νότιο τμήμα της λίμνης Πολυφύτου, μια μέρα μετά τον σεισμό των 4,7 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η πρώτη ήταν μετρίου μεγέθους, 3,8 ρίχτερ και σημειώθηκε στις 16.09 και η δεύτερη ήταν ισχυρή, μεγέθους 4,6 ρίχτερ έγινε στις 16.28. Η τρίτη σημειώθηκε στις 22.33 και ήταν 3,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Είχαν προηγηθεί αρκετές δονήσεις κάτω από τα 3 και πάνω από τα 2 Ρίχτερ.

Ο αναπληρωτής καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Μανώλης Σκορδίλης, τόνισε πως η περιοχή βρίσκεται σε διέγερση. «Οι σεισμοί είναι ίδιου μεγέθους. Το φαινόμενο καλείται σμηνοσειρά. Παρατηρείται δηλαδή μια συγκεντρωμένη διέγερση στην περιοχή εκεί και δεν έχουμε έναν μεγάλο σεισμό».

Επανέλαβε ότι η πρόβλεψη είναι αδύνατη και πως θα πρέπει «να περιμένουμε μέχρι αύριο το μεσημέρι να συμπληρωθούν οι 48 ώρες από το φαινόμενο που θεωρούμε κυρίως σεισμό, για να έχουμε μια πλήρη εικόνα».

Έγινε καταγραφή ζημιών

Κλιμάκια του δήμου Κοζάνης που πραγματοποίησαν αυτοψίες στις τοπικές κοινότητες Αιανής, Ρυμνίου και Χρωμίου διαπίστωσαν ζημιές σε δημόσια και ιδιωτικά κτήρια από τον πρώτο σεισμό μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Για τα αποτελέσματα των ελέγχων ενημερώθηκε ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα και συνομίλησε για το θέμα με τον αρμόδιο υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Ζήτησε δε να ενεργοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός και να πραγματοποιηθούν επιτόπιοι έλεγχοι.