ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ είναι τα τρία κόμματα που φαίνεται ότι ενισχύονται μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις του Ιουνίου. 


Όπως προκύπτει από την έρευνα της Κάπα Research που διενεργήθηκε την περασμένη εβδομάδα για το Βήμα της Κυριακής αν είχαμε βουλευτικές εκλογές σήμερα, η ΝΔ θα κατοχύρωνε ένα ποσοστό 23,2%, έναντι του 22,8% του ΣΥΡΙΖΑ και 7,3% του ΠΑΣΟΚ.

Η Χρυσή Αυγή εμφανίζεται τρίτο κόμμα με ποσοστό 9,7%, το ΚΚΕ 4,9%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 4,5% και η ΔΗΜΑΡ 2,8%. Η ΔΗΜΑΡ φαίνεται ότι θα δώσει μάχη επιβίωσης στις επόμενες εκλογές, αφού για πρώτη φορά εμφανίζεται κάτω από το όριο του 3%.

Υπέρ των απολύσεων στο δημόσιο η πλειοψηφία!

Η κοινή γνώμη δείχνει να εμπιστεύεται τους νέους υπουργούς και να επιδοκιμάζει τις τολμηρές αλλαγές στον δημόσιο τομέα με πρώτη τις απολύσεις για πρώτη φορά μετά από εκατό χρόνια.

Το 60,6% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι πρέπει να γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο, ενώ αντίθετη άποψη έχει το 36%.

Ενισχυμένος δείχνει και ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το πρόσφατο συνέδριό του, όπως και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τόνωσε το ηγετικό προφίλ του.

Τάσεις ανόδου εμφανίζει και το ΠΑΣΟΚ, καθώς η παρουσία του Ευάγγελου Βενιζέλου στην κυβέρνηση επανέφερε την παράταξη σε πρωταγωνιστικό ρόλο.

Τι δείχνει η έρευνα για τα πρόσωπα

Ιδιαίτερη αξία έχουν και οι διακυμάνσεις στις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών, με κερδισμένους τους Αντ.Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλο και χαμένους τους Ν.Μιχαλολιάκο και Φ.Κουβέλη. Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής έχει κατρακυλήσει στην τελευταία θέση με μόλις 16% θετικές γνώμες. Κάμψη της δημοτικότητάς του εμφανίζει και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φ.Κουβέλης. 

Από υπουργούς την υψηλότερη δημοτικότητα εμφανίζει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ.Μητσοτάκης. Υψηλές δημοτικότητες εμφανίζουν και οι υπουργοί Υγείας Αδ.Γεωργιάδης και Εσωτερικών Ι.Μιχελάκης, οι οποίοι επίσης προετοιμάζουν αντιδημοφιλείς μεταρρυθμίσεις, αλλά και γενικώς όλα τα νέα πρόσωπα της κυβέρνησης.