Koinos_Logos_01Το έργο «Κοινός Λόγος», στο πλαίσιο των Γιορτών Ανοιχτού Θεάτρου, παρουσιάζει το «Θέατρο του Νέου Κόσμου – Νέα Σκηνή Τέχνης» έως απόψε, Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013, στις 21:15, στο Δημοτικό Θέατρο Κήπου.

Ο «Κοινός Λόγος», βασίζεται σε γυναικείες αφηγήσεις, γύρω από τη μαζική εξόντωση των Ποντίων και τη Μικρασιατική Καταστροφή ως την Κατοχή και τον Εμφύλιο.

Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1997 στη Θεσσαλονίκη, σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου ο οποίος συνεχίζει να το θεωρεί σημείο αναφοράς και ορόσημο.

Στο σημείωμά του, ο γνωστός σκηνοθέτης επισημαίνει: «20 χρόνια από το θάνατο της Έλλης και 16 από εκείνη την παράσταση που καθόρισε το στίγμα του θεάτρου μας, επανέρχομαι άλλη μια φορά στον «Κοινό Λόγο». Με σκηνικό ένα μνημείο, όχι σαν κι αυτά που φτιάχνουν σε δημόσιους χώρους οι εξουσίες, αλλά ένα δικό μας μνημείο, από αυτά που φτιάχνονται με την καρδιά, με το αίμα και με το δάκρυ. Στο διάστημα των δεκαέξι χρόνων όπου τίποτα δεν είναι το ίδιο και ξανακοιτάζοντας αυτό το πολύτιμο υλικό, αντικαταστήσαμε κάποιες αφηγήσεις με άλλες, που ξαφνικά είχαν αποκτήσει καινούριο νόημα στη σημερινή συγκυρία».

Συντελεστές

  • Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος
  • Σκηνικά-Κοστούμια: Αντώνης Δαγκλίδης
  • Επιλογή & διδασκαλία τραγουδιών: Κώστας Βόμβολος
  • Επιμέλεια κίνησης: Αγγελική Στελλάτου
  • Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
  • Φωτογραφίες: Μαριλένα Σταφυλίδου

Παίζουν οι ηθοποιοί Λυδία Κονιόρδου, Ελένη Κοκκίδου, Μαρία Κατσανδρή, Ελένη Ουζουνίδου, Τάνια Παλαιολόγου.

Οι τιμές των εισιτηρίων διαμορφώνονται στα 16 ευρώ για το κανονικό, στα 12 ευρώ για το μειωμένο. Επιπλέον, καθημερινά (Δευτέρα έως Παρασκευή) και από τις 10:00 έως τις 14:00, στο ταμείο του Δημοτικού Θεάτρου Κήπου, θα διατίθενται 20 μονές προσκλήσεις, για ανέργους. Απαραίτητη η επίδειξη κάρτας ανεργίας.

Η προπώληση των εισιτηρίων πραγματοποιείται στο ταμείο του Δημοτικού Θεάτρου Κήπου, κατά τις ώρες 10:00 έως 14:00 και 18:00 έως 21:00 (Δευτέρα έως Παρασκευή) καθώς και στο εκδοτήριο του Δήμου Θεσσαλονίκης στην Πλατεία Αριστοτέλους (Δευτέρα - Τετάρτη - Σάββατο 10:00 έως 15:00 και Τρίτη - Πέμπτη - Παρασκευή 10:00 έως 14:00 και 17:00 έως 21:00).

Οι Γιορτές Ανοικτού Θεάτρου είναι διοργάνωση του δήμου Θεσσαλονίκης.