ΚΕΔΕ Στα δικαστήρια κατά του πολυνομοσχεδίου

KEDE_02.jpg

Με προσφυγές στο Συμβούλιο Επικρατείας και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, όπως επίσης και με μπλόκο στην αποστολή των προσχεδίων των προϋπολογισμών των δήμων στο Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, απαντά το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ στην κυβέρνηση, μετά την ψήφιση του νόμου 4172/2013.
Με το νόμο αυτό, που είναι, πλέον, γνωστός, ως Πολυνομοσχέδιο, καταργείται ο θεσμός των δημοτικών φυλάκων, εντάσσονται οι δημοτικοί αστυνομικοί στην ΕΛΑΣ και υποχρεούνται οι δήμοι να καταθέτουν τον προϋπολογισμό τους στο Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ.
Η ΚΕΔΕ, εκφράζει, ακόμη, την πλήρη αντίθεσή της στις απολύσεις εργαζομένων στους δήμους και στα οριζόντια μέτρα και δηλώνει ότι θα υπερασπιστεί μέχρι τέλους τη θέση αυτή της Αυτοδιοίκησης.
Ειδικότερα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, που συνήλθε χθες, προκειμένου να επανεκτιμήσει την κατάσταση που διαμορφώνεται στους δήμους μετά την ψήφιση του νόμου 4172/2013, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της ότι "με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και την κατάργηση βασικών αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η κυβέρνηση έπληξε καίρια τον ίδιο τον θεσμό, τον συνταγματικά κατοχυρωμένο ρόλο της Αυτοδιοίκησης στην κοινωνία αλλά και την έννοια της αποκέντρωσης. Γεγονός που επισημαίνεται και στην σχετική έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής".
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στις απολύσεις εργαζομένων στους δήμους και στα οριζόντια μέτρα. Δηλώνει ότι είναι υπέρ της κινητικότητας και αξιολόγησης των εργαζομένων σε ολόκληρο το δημόσιο τομέα χωρίς εξαιρέσεις, διότι η εδώ και ένα χρόνο αξιολόγηση του υπουργείου κάθε άλλο παρά αξιολόγηση ήταν. Καλεί δε την κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναδιάρθρωσης και μεταρρύθμισης του δημόσιου τομέα και όχι αποσπασματικά μέτρα που στην ουσία είναι αντιμεταρρύθμιση.
Επίσης ζητά από την κυβέρνηση να καταθέσει άμεσα στη Βουλή θεσμικό πλαίσιο για την αξιολόγηση. Σε περίπτωση που δε συμβεί αυτό, όπως αναφέρεται, τότε οι δήμοι θα προχωρήσουν μόνοι τους τη διαδικασία αξιολόγησης, με βάση τα κριτήρια που υπάρχουν, έτσι ώστε μέχρι τέλος Οκτωβρίου, να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Σε ότι αφορά στη σύνταξη των προϋπολογισμών των δήμων το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ αποφάσισε οι δήμοι να μη στείλουν στοιχεία με τα προσχέδια των προϋπολογισμών στο Παρατηρητήριο. Τα Δημοτικά Συμβούλια να προχωρήσουν στην ψήφιση των προϋπολογισμών τους και να τους αποστείλουν στην εποπτεύουσα αρχή, δηλαδή στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας. Εξάλλου, όπως τονίστηκε, το Παρατηρητήριο, μπορεί να αντλήσει στοιχεία από το Διαλειτουργικό Κόμβο – βάση δεδομένων του υπουργείου Εσωτερικών. Το Δ.Σ. τονίζει ότι η Αυτοδιοίκηση επιδίωξε και επιδιώκει ελέγχους ουσιαστικούς και αυστηρούς, ελέγχους νομιμότητας και όχι σκοπιμότητας.
Σχόλια