metro_erga_1.jpg

Λιγότερες δυσκολίες και καθυστερήσεις, σε σχέση με την εξέλιξη του έργου στην κεντρική γραμμή του μετρό, θα έχει η προέκταση προς Καλαμαριά, η σύμβαση ανάθεσης της οποίας υπογράφηκε πριν από περίπου μια εβδομάδα.

Τα παραπάνω τονίστηκαν σε ημερίδα για το μετρό, που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών του ΕΚΕΤΑ, με τη συμμετοχή και του Συνδέσμου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, στο κτίριο του ΕΚΕΤΑ. Όπως ανέφερε ο διευθυντής του μετρό Θεσσαλονίκης, Γιώργος Κωνσταντινίδης, η ωριμότητα των μελετών είναι σε σχετικά ικανοποιητικό επίπεδο, ενώ και το αρχαιολογικό έργο θα είναι μικρότερης κλίμακας. Ήδη, παραδόθηκε στην κοινοπραξία ο πρώτος χώρος, στην περιοχή Μίκρας, στον οποίο θα αρχίσουν οι εργασίες. 

Ο κ. Κωνσταντινίδης επεσήμανε την ανάγκη να προχωρήσει το έργο στο σταθμό Βενιζέλου, όπου λόγω της επικείμενης απόφασης του ΚΑΣ για τις αρχαιότητες έχουν σταματήσει οι εργασίες.

Για ενιαίο συγκοινωνιακό φορέα μιλά το ΙΜΕΤ/ΕΕΚΕΤΑ

Την ανάγκη δημιουργίας ενός ενιαίου συγκοινωνιακού φορέα, που θα προβλέπει την εναρμόνιση του έργου, αφού ολοκληρωθεί, με το γενικότερο συγκοινωνιακό σχεδιασμό επεσήμανε εξάλλου, ο διευθυντής του ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ, Γιώργος Γιαννόπουλος.

Η επέκταση του μετρό στην Καλαμαριά, είναι έργο προτεραιότητας για τους περίπου 100.000 κατοίκους του δήμου, αλλά και μεγάλης σημασίας για όλους τους κατοίκους της μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης, αφού από τον ακραίο σταθμό της Μίκρας, μελλοντικά θα κατασκευαστεί η επέκταση προς αεροδρόμιο.

Ως το Σεπτέμβριο οι απαλλοτριώσεις

Με τη νομοθετική ρύθμιση, η Αττικό Μετρό θα καταβάλλει τις αποζημιώσεις για λογαριασμό του δήμου- ποσό περίπου 16-17 εκατ. ευρώ- και ο δήμος Καλαμαριάς θα παραχωρήσει τις εκτάσεις που απαλλοτριώνονται στην εταιρεία, που με τη σειρά της θα τις παραδώσει στον ανάδοχο για να εγκαταστήσει τα εργοτάξια της επέκτασης του Μετρό. Η διαδικασία αυτή θα έχει ολοκληρωθεί, όπως εκτιμάται, μέχρι το Σεπτέμβριο, ενώ όπως τόνισε ο εντεταλμένος σύμβουλος του δήμου για θέματα Ανάπτυξης & Μεγάλων Έργων, Δημοσθένης Σαρηγιάννης σε δηλώσεις του, με τον τρόπο αυτό, με τη ρύθμιση δηλαδή που έγινε, το έργο μπορεί να προχωρήσει χωρίς τις πιθανές καθυστερήσεις των ενστάσεων και των δικαστικών αναβολών.

Σημειώνεται ότι με τη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Υποδομών (όταν πέρασε από τη Βουλή ήταν και Ανάπτυξης), θα γίνουν οι απαλλοτριώσεις στο 50% περίπου του αδιάνοικτου τμήματος της Πόντου, στα τμήματα που αφορούν το έργο του Μετρό, τους σταθμούς και τις προσβάσεις σε αυτούς.

“Αγκάθι” η διάνοιξη της Πόντου

Βεβαίως, η διάνοιξη έστω και του 50% αυτών των 2 χλμ. του κλειστού τμήματος της Πόντου, αναμένεται ότι θα πιέσει είτε την Περιφέρεια, είτε το αρμόδιο υπουργείο, για να εξασφαλισθούν πόροι ώστε να διανοιχτεί αυτός ο υπερτοπικής σημασίας δρόμος στο σύνολό του. Άλλωστε, το αδιάνοικτο τμήμα είναι μήκους μόλις 2 χλμ., από το γήπεδο του «Αριστοτέλη» μέχρι τον τερματικό του Μετρό στη «Μίκρα» και το κόστος κατασκευής του δρόμου, εκτιμάται ότι δεν υπερβαίνει το 1 εκατ. ευρώ.