Στη συμβολή του Κωνσταντίνου Καραμανλή για την επάνοδο της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, στέκεται, ιδιαίτερα, στο μήνυμά του για την επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας,ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης, Χρ. Βρίκος.


Η πλήρης δήλωση του κ. Βρίκου έχει ως εξής: «Το ημερολόγιο έγραφε 24 Ιουλίου 1974 όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επανήλθε θριαμβευτικά στην Ελλάδα και ανέλαβε επικεφαλής της κυβέρνησης «Εθνικής Ενότητας» βάζοντας τέλος στην μαύρη 7ετία της Δικτατορίας. Σήμερα, 39 χρόνια μετά, γιορτάζουμε την αποκατάσταση της δημοκρατίας και αποτίουμε φόρο τιμής σε όλους τους αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα στέλνοντας συνάμα το μήνυμα πως στη χώρα που γέννησε την Δημοκρατία δεν υπάρχει χώρος για τα άκρα του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και της πολιτικής βίας. 

Στην πατρίδα μας, δυστυχώς, η δημοκρατία δεν ήταν πάντα δεδομένη και σε μία ημέρα μνήμης, όπως η σημερινή, καλό θα ήταν όλοι μας να αναλογιστούμε,  πως μόνο με εθνική υπευθυνότητα και ομοψυχία, κοινωνική αλληλεγγύη και νηφαλιότητα, μπορούμε να τη διασφαλίσουμε, κρατώντας την ελπίδα ζωντανή για ένα καλύτερο μέλλον που μας αξίζει.»