Ομάδα εκπροσώπων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του δήμου και του γερμανικού Προξενείου, επισκέφθηκαν το Βερολίνο, συναντήθηκαν με επιχειρηματίες από το χώρο της ψυχαγωγίας και συζητούν μια… διαφορετική συνεργασία.

 

Μετά το προηγούμενο της “Womex”, κάποιοι έχουν αρχίσει να συζητούν για αυξημένη παρουσία της Θεσσαλονίκης, στα μουσικά γεγονότα. Η επίσκεψη αυτής της ομάδας στο Βερολίνο, όπου καθημερινά καταγράφονται 1.500 καλλιτεχνικά γεγονότα, με εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο, κυρίως από την πλευρά του νεανικού κοινού, φαίνεται να ανοίγει πόρτες…

«Η Θεσσαλονίκη δεν είναι απλώς μια φραπεδούπολη. Διαθέτει ένα πολύ διακριτό στίγμα ως προς τη μουσική, την ψυχαγωγία και οτιδήποτε σχετίζεται με αυτήν. Αυτό μπορεί ναι είναι συναυλιακό γεγονός, είτε κλαμπ, είτε εστιατόριο, είτε ακόμη και θέατρο» επισημαίνει η αντιπεριφερειάρχης Εξωστρέφειας Καινοτομίας και Νέων Τεχνολογιών, Τζελίνα Μακραντωνάκη. Τονίζει ότι κατά την επίσκεψη της αντιπροσωπείας από τη Θεσσαλονίκη στο Βερολίνο εξετάστηκαν οι προοπτικές να καταστεί η πόλη οργανωμένος τουριστικός προορισμός ψυχαγωγίας για νέους.

Το Βερολίνο είχε αντιμετωπίσει οικονομικά προβλήματα και σχεδιάστηκε ο τουρισμός ψυχαγωγίας, για να βρεθούν έσοδα. «Σήμερα ο Οργανισμός Τουρισμού της πόλης απασχολεί 182 άτομα ενώ σε αυτόν συμμετέχουν τα αεροδρόμια, τα μέσα μεταφοράς, τα ξενοδοχεία, οι ενώσεις συναυλιακών και μουσικών χώρων και κάθε άλλος φορέας που ασχολείται με το αντικείμενο. Τα έσοδά του προέρχονται από τις συμμετοχές των φορέων, διαφημίσεις σε τουριστικούς οδηγούς και κάρτες επισκέψεων σε μνημεία και χώρους πολιτισμού. Τα έσοδα κάθε χρόνο επενδύονται για τη διοργάνωση νέων γεγονότων που θα φέρουν ακόμη περισσότερους τουρίστες», σχολιάζει η αντιπεριφερειάρχης.

Πάντως, για να γίνει κάτι αντίστοιχο στη Θεσσαλονίκη, η κ. Μακραντωνάκη περιμένει την ενεργοποίηση των ιδιωτών επιχειρηματιών στο χώρο της ψυχαγωγίας. Θυμίζει ότι υπάρχουν μουσικά φεστιβάλ σε γύρω πόλεις (το φεστιβάλ Μπουργκές της Βουλγαρίας, της Νις στη Σερβία ή το Cjet στο Βουκουρέστι) που παρακολουθούν, κατά μέσον όρο, 300.000 θεατές και διαρκούν περίπου μία εβδομάδα.

Οι επιχειρηματίες του κλάδου, από την πλευρά τους, θέλουν να λυθούν προβλήματα όπως η αδειοδότηση των συναυλιακών χώρων, η λειτουργία της συγκοινωνίας τη νύχτα, τι θα γίνει με τη δυνατή μουσική μετά τα μεσάνυχτα (γνωστό το πρόβλημα που αντιμετωπίζει κάθε καλοκαίρι το Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών), πού θα διαφημίζονται οι συναυλίες, χωρίς να βγαίνει “ο κούκος αηδόνι”, ή να πέφτουν τα πρόστιμα βροχή από τη δημοτική αστυνομία.

Πάντως, οι Βερολονέζοι ενδιαφέρονται να… ανταλλάξουν πολιτισμό και, όπως λέει η κ. Μακραντωνάκη, η ευκαιρία θα δοθεί με την διορφάνωση του 2ου Συνέδριου Συνεργασίας Θεσσαλονίκης – Βερολίνου, μέσα στο 2013 (το πρώτο είχε γίνει στη γερμανική πόλη). Εκεί θα συζητηθεί η περίπτωση οργάνωσης μόνιμου Φεστιβάλ.