Καινοτομίες υπόσχονται τα εφετινά Δημήτρια, παρά το ότι ο προϋπολογισμός των εκδηλώσεων είναι μειωμένος κατά –περίπου- 50% σε σχέση με πέρσι. 


Όπως δήλωσε, στη Ραδιοεφημερίδα του Fm100 και στο δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, Έλλη Χρυσίδου, στόχος της δημοτικής αρχής «δεν είναι τα Δημήτρια των εκατομμυρίων». Γι αυτό και ο στόχος είναι τριπλός: Να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των φορέων, να παραδώσουν μάστερκλας και γουόρκ σοπς οι καλλιτέχνες που θα κληθούν από το εξωτερικό και να μοιράσουν τη γνώση τους και την τεχνική τους «ώστε να μη μετατραπεί το κοινό της Θεσσαλονίκης σε απλούς χειροκροτητές» και να δημιουργηθούν δράσεις σε αντισυμβατικούς χώρους.

Μάλιστα, εφέτος, θα χρησιμοποιηθεί ένας χώρος, ο οποίος ακόμη δεν αποκαλύπτεται («θα είναι η έκπληξή μας», είπε η κ. Χρυσίδου), στον οποίο θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα «Δημήτρια – Κατάληψη» και θα βρίσκονται καλλιτέχνες και κοινό. Επίσης, για πρώτη φορά, στα Δημήτρια, θα χρησιμοποιηθεί το Μπενσουσάν Χαν, στη Φράγκων, όπου, παλιότερα, φιλοξενήθηκαν πρωτοποριακές παραστάσεις. «Θα… εισβάλουμε ακόμη και στην πλατεία Άθωνος», είπε χαρακτηριστικά.

«Θέλουμε να ανατρέψουμε τα δεδομένα», δήλωσε η κ. Χρυσίδου, η οποία πρόσθεσε πως, επίσης για πρώτη φορά, τα Δημήτρια θα έχουν επίκεντρο και τα παιδιά.