ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΤΡΟ Ποιον ευνοεί η εκκρεμότητα;

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΤΗ*

Η μη συμπερίληψη του θέματος των αρχαιολογικών ευρημάτων στο σταθμού Βενιζέλου του μετρό της Θεσσαλονίκης στη σημερινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου είναι μία εξέλιξη που δεν ευνοεί την πόλη.

 

Κι αυτό γιατί παρατείνει μία εκκρεμότητα σε ένα θέμα, στο οποίο υπάρχει πλήρης συμφωνία: Ότι στο σταθμό της Βενιζέλου θα συνυπάρξουν το μετρό και οι αρχαιότητες.

Αυτή είναι η θέση:

 • · του νέου Υπουργού Πολιτισμού
 • · του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης
 • · των αρχαιολόγων
 • · της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων και του ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ
 • · του ΑΠΘ και του ΤΕΕ

Για την υλοποίηση αυτής της διαδικασίας δεν έχει κατατεθεί πρόταση, η οποία να υποστηρίζει ότι είναι εφικτή η συνέχιση των εργασιών- ανασκαφικών και κατασκευαστικών- χωρίς την προσωρινή απόσπαση των αρχαιοτήτων.

Στο πλαίσιο αυτό η προσφυγή του Δήμου Θεσσαλονίκης κατά της απόφασης του τότε υπουργού Πολιτισμού κ.Τζαβάρα για έκθεση των αρχαιοτήτων σε άλλο σημείο της πόλης, είναι μία επικίνδυνη μάχη κατά ανεμόμυλων.

Διότι η απόφαση του κ.Τζαβάρα έχει ήδη καταρρεύσει, άρα το μόνο όφελος από τη διατήρηση της εκκρεμότητας μέχρι την οριστική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, είναι για τον εργολάβο, ο οποίος θα δικαιούται αποζημιώσεων επειδή δεν μπορεί να δουλέψει, καθώς το ΣτΕ απαγόρευσε κάθε εργασία μέχρι την οριστική απόφαση επί της προσφυγής σε έξι μήνες.

Σήμερα, αν ήθελαν οι εμπλεκόμενοι, το ΚΑΣ θα μπορούσε να αποφασίσει επί της διαδικασίας απόσπασης και επανατοποθέτησης με βάση το νέο πλαίσιο και οι εργασίες να συνεχιστούν κανονικά.

Το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί κάνει καχύποπτη την πόλη και τους δεκάδες επαγγελματίες των περιοχών γύρω από τα εργοτάξια του μετρό, που βλέπουν καθημερινά τις επιχειρήσεις τους να απαξιώνονται:

Προς τι η νέα καθυστέρηση σε ένα θέμα που δεν υπάρχει διαφωνία; Ποιον ευνοεί;

Υπάρχει κάποιος που διαφωνεί με τη συνύπαρξη και καθυστερεί τη διαδικασία;


*ο Χρήστος Μάτης είναι επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Ενεργοί Πολίτες – Οικολογία στην Πράξη” του δήμου Θεσσαλονίκης και δημοσιογράφος.

Σχόλια

 1. Και πώς κατέρρευσε, δηλαδή, η απόφαση Τζαβάρα, η οποία κάνει λόγο για μεταφορά των αρχαίων στο στρατόπεδο Παύλου Μελά; Αφού ίσχυε μέχρι να εκδοθεί η προσωρινή διαταγή του ΣτΕ! Και "πάγωσε", μόλις το ΣτΕ έβγαλε απαγορευτικό...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Α, και κάτι ακόμη... Η κάθε μεταφορική εταιρία διαφέρει από την άλλη. Ολες μετακομίσεις κάνουν...Αλλά το αποτέλεσμα διαφέρει. Αυτό ισχύει και με τα αρχαία. Μπορεί να φαίνεται πως όλοι "συμφωμούν" για τη μετακόμιση, αλλά το πού θα πάνε, το πώς θα πάνε και κυρίως το πώς θα επιστρέψουν, είναι φλέγον ζήτημα και σημείο ισχυρής διαφωνίας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια ελέγχονται πριν από τη δημοσίευση. Απαντάμε σε επώνυμα σχόλια. Διαγράφουμε υβριστικά σχόλια, που μπορεί να προκαλέσουν εισαγγελική παρέμβαση.
Με τη λέξη επαλήθευσης που ζητάμε, προσπαθούμε να αποφύγουμε τα spam και τυχόν ιούς, που θα βλάψουν και το δικό σας υπολογιστή.