Ο καθηγητής Βασίλης Μάγκλαρης ορίστηκε ως ο νέος Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ο Β. Μάγκλαρης είναι καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και έχει διατελέσει διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος ερευνητικών φορέων της χώρας.

Ο Β. Μάγκλαρης έλαβε το Πτυχίο του Μηχανολόγου Ηλεκτρολόγου Μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) το 1974 και το Διδακτορικό του στην κατεύθυνση Ηλεκτρολόγου Μηχανικού-Μηχανικού Πληροφορικής από το Columbia University, στη Νέα Υόρκη το 1979. Από το 1979 έως το 1989 απασχολήθηκε στις ΗΠΑ σε ακαδημαϊκές και βιομηχανικές θέσεις έρευνας και ανάπτυξης τεχνολογιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, συμπεριλαμβανομένων σχετικών ζητημάτων ρύθμισης και πολιτικής. Από το 1989 απασχολείται στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ, όπου είναι Καθηγητής στον Τομέα Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικής & Συστημάτων Πληροφορικής με αντικείμενο τις προηγμένες διαδικτυακές τεχνολογίες και υποδομές (Internet technologies & infrastructures).

Ήταν επιστημονικός υπεύθυνος προηγμένων έργων τηλεματικής, όπως ο σχεδιασμός, εγκατάσταση και διαχείριση του ενοποιημένου τοπικού δικτύου του ΕΜΠ και του Εθνικού Δικτύου Έρευνας & Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ-GRNET) που εξυπηρετεί τα ερευνητικά κέντρα, τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας.

Από το 1994 έως το 1996 ήταν Διευθύνων Σύμβουλος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ). Από το 1995 έως το 2005 ήταν Επίτροπος στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Διατέλεσε για δύο θητείες μέλος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων για την Διασφάλιση του Απορρήτου των Τηλεπικοινωνιών ως ανεξάρτητος εμπειρογνώμων.

Από τον Οκτώβρη του 2004 έως τον Ιούνιο του 2012 διατέλεσε εκλεγμένος Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής των Ευρωπαϊκών Εθνικών Ερευνητικών & Εκπαιδευτικών Δικτύων. Η Επιτροπή χαράζει την πολιτική για την εναρμονισμένη ανάπτυξη Ερευνητικών - Ακαδημαϊκών δικτύων Internet νέας γενιάς σε 37 χώρες του διευρυμένου Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Χώρου και είναι υπεύθυνη για το διευρωπαϊκό Δίκτυο GEANT.

Στο ΕΜΠ ίδρυσε το Εργαστήριο Διαχείρισης & Βέλτιστου Σχεδιασμού Δικτύων Τηλεματικής (Network Management & Optimal Design Laboratory - NETMODE). Το εργαστήριο στηρίζει την εκπαιδευτική και ερευνητική δραστηριότητα τελειοφοίτων σπουδαστών, υποψηφίων διδακτόρων και μεταδιδακτορικών ερευνητών με μερική χρηματοδότηση από ανταγωνιστικά προγράμματα Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Εθνικών φορέων.

Ο καθ. Β. Μάγκλαρης ήταν ο κύριος επιβλέπων 15 μεταπτυχιακών φοιτητών που έλαβαν το Διδακτορικό τους στις ΗΠΑ και στο ΕΜΠ. Έχει δώσει πολλές διαλέξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχει περισσότερες από 100 ερευνητικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων και ήταν μέλος επιτροπών στρατηγικού σχεδιασμού σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Αρχική Δημοσίευση: 23/07/2012

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Yπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων