Το πρώτο κρούσμα ιού του Δυτικού Νείλου στη Βόρεια Ελλάδα, επιβεβαιώθηκε στη Θεσσαλονίκη και αφορά ηλικιωμένο άνδρα κάτοικο Θεσσαλονίκης. Τα κρούσματα στην Ελλάδα μέχρι στιγμής που έχουν καταγραφεί είναι τρία, με τους ειδικούς
να εμφανίζονται καθησυχαστικοί. Το νέο περιστατικό αφορά σε ηλικιωμένο άνδρα, κάτοικο Θεσσαλονίκης με υποκείμενα νοσήματα και πρόκειται για το πρώτο κρούσμα λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου στη Βόρεια Ελλάδα για τη περίοδο μετάδοσης 2013.


Όπως ανέφερε στη Ραδιοεφημερίδα του Fm100 και στο δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη ο Παναγιώτης Κολάρας, παθολόγος - λοιμοξιολόγος στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, ο αριθμός των κρουσμάτων δείχνει ότι δεν υπάρχει έξαρση. Υπογράμμισε ότι το 80% των ανθρώπων που προσβάλλονται από τον ιό, περνά ασυμπτωματικά την ασθένεια, ένα 19% σαν απλή γρίπη και μόλις το 1% όπως στις περιπτώσεις βαριάς μηνιγγίτιδας.

Σύμφωνα με τον γιατρό, τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες να προσβληθεί κάποιος από τον ιό. Προτείνει τη χρήση εντομοαπωθητικών ουσιών, κουνουπιέρων αλλά και την αποφυγή λιμναζόντων νερών σε αυλές και μπαλκόνια. Παράλληλα, συστήνεται η αποφυγή του ποτίσματος των φυτών και του γρασιδιού κατά τις απογευματινές ή βραδινές ώρες, όταν τα κουνούπια είναι περισσότερο δραστήρια.

Όσο για τα συμπτώματα, όπως υπογραμμίζει, είναι έντονος πονοκέφαλος, εξανθήματα, διαταραχές της συγκέντρωσης, σε συνδυασμό με έντονο πυρετό.