Στη σκιά της αιχμηρής τοποθέτησης Γλέζου συνεχίζονται και σήμερα, Παρασκευή οι εργασίες του 1ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Μανώλης Γλέζος υπερασπίστηκε το συμμαχικό σχήμα που έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ στο 27%, λέγοντας μεταξύ άλλων:
«Τα άλογα αυτά έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι εδώ, τώρα τα άλογα αυτά θέλουν να τα σκοτώσουν».


Στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιάννης Δραγασάκης, έθεσε προς απάντηση τα ερωτήματα: Πώς θα οικοδομηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ποια ζητήματα πρέπει να επικεντρωθεί η δράση του ΣΥΡΙΖΑ και σε ποια ζητήματα θα κριθεί η κυβέρνηση της Αριστεράς;

«Ο Μανώλης Γλέζος είναι μια εμβληματική φυσιογνωμία που μπορεί να δώσει κι άλλα πράγματα, από όσα, ήδη, έχει προσφέρει. Φαντάζομαι ότι θα βρεθεί μια συνδετική πρόταση που δε θα φαίνονται ριγμένοι όσοι υποστηρίζουν την ύπαρξη συνιστωσών στον ΣΥΡΙΖΑ». Αυτό δήλωσε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Τάσος Κουράκης, που μίλησε στη Ραδιοεφημερίδα του FM100 και στο δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη.

Ο κ. Κουράκης υπογράμμισε ότι «την ελληνική κοινωνία δεν την ενδιαφέρουν οι συνιστώσες, αλλά να δοθεί διέξοδος στην κατρακύλα που έχει πάρει η χώρα». Χαρακτήρισε, δε, πολύ καλό το κλίμα του συνεδρίου κι εκτίμησε ότι θα προχωρήσει στην κατάργηση των συνιστωσών και σε εκλογή ηγεσίας «χωρίς εκπλήξεις».

Όσον αφορά το θέμα του Πολυνομοσχεδίου, τόνισε πως «οι αλλαγές δεν έχουν δημοσιονομικό όφελος. Είναι μια προσπάθεια επίδειξης πυγμής από την κυβέρνηση, που θέλει να δείξει ότι κάνει κουμάντο. Δεν έχει λογική», υποστήριξε και πρόσθεσε πως «άλλο ο εξορθολογισμός του δημόσιου τομέα κι άλλο οι οριζόντιες περικοπές».

Την ίδια ώρα, στο παρασκήνιο συνεχίζονται πυρετωδώς οι διεργασίες για τις αποφάσεις που θα ληφθούν αύριο, Σάββατο, για τη διακήρυξη και το καταστατικό του κόμματος, καθώς και για την κρίσιμη ψηφοφορία της Κυριακής για την εκλογή νέας ηγεσίας.