parkarisma_kliseis_1.jpg

ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟ

Την τελεσίδικη απόφαση της κυβέρνησης, έπειτα από την συμφωνίαμε την τρόικα, για την μετάταξη των δημοτικών αστυνομικών στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης μετέφεραν στην ΠΟΕ-ΟΤΑ οι υπουργοί Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αιτία πολέμου χαρακτήρισε την απόφαση ο πρόεδρος της ΠΟΕ – ΟΤΑ, Θέμης Μπαλασόπουλος και ανακοίνωσε 24ωρη απεργία για αύριο, Τρίτη.

Συνεχίζεται αύριο το πρωί η συνάντηση της ΚΕΔΕ με την ηγεσία των υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προκειμένου να επιλυθούν τα ζητήματα που προκύπτουν από τη διαθεσιμότητα των 2.200 σχολικών φυλάκων και των 3.500 δημοτικών αστυνομικών. Όπως επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων, Κώστας Ασκούνης, στα τέλη Ιουλίου βγαίνουν σε διαθεσιμότητα οι σχολικοί φύλακες και στα τέλη Σεπτεμβρίου οι δημοτικοί αστυνομικοί.

Μπουτάρης: Αν παραιτηθώ μόνος μου δε θα ιδρώσει αυτί…

Την αντίθεσή του στην αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τη δημοτική αστυνομία, εξέφρασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης. Υπογράμμισε ότι δεν υπήρξε διαβούλευση με τους δήμους.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης που έδωσε, για το θέμα, αναρωτήθηκε τι θα γίνει με τα έσοδα που συγκέντρωνε η δημοτική αστυνομία για λογαριασμό των δήμων, τα οποία ανέβασε στα 3,5 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Ο κ. Μπουτάρης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο παραίτησής του, αν προχωρήσουν οι απολύσεις στους δήμους, λέγοντας πως ο δήμος Θεσσαλονίκης θα χάσει 1.000 υπαλλήλους και προσθέτοντας: «Αν συμβεί αυτό, ο δήμος δεν θα μπορεί να κάνει τη δουλειά του». Για τη στάση που θα κρατήσει ανέφερε αρχικά ότι αν η κατάσταση συνεχιστεί θα παραδώσει τα κλειδιά του δήμου και θα προτείνει να διορίσει το πρωτοδικείο έναν δήμαρχο. Ωστόσο όταν ρωτήθηκε συγκεκριμένα αν θα παραιτηθεί, σχολίασε πως το ενδεχόμενο των ομαδικών παραιτήσεων δημάρχων συζητείται στο πλαίσιο της ΚΕΔΕ και αν επικρατήσει αυτή η επιλογή, θα υλοποιηθεί όχι μεμονωμένα αλλά συλλογικά. «Αν παραιτηθώ μόνος μου δε θα ιδρώσει κανένα αυτί», είπε χαρακτηριστικά.

Κόντρα με τους εργαζόμενους

Κατηγόρησε, επίσης την ΠΟΕ – ΟΤΑ, ως ηθικό αυτουργό του προπηλακισμού του προέδρου της ΚΕΔΕ.

Νωρίτερα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης είχε κόντρα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων στο δήμο, Σωτήρη Βάιο, ο οποίος, δήλωσε ότι δεν θα συμμετέχει στη συνέντευξη Τύπου, ενώ κατήγγειλε τον δήμαρχο ότι μέχρι τη μία το μεσημέρι δεν είχαν κλείσει οι υπηρεσίες του δήμου, στο πλαίσιο της εφαρμογής της σχετικής απόφασης της ΚΕΔΕ για τις σημερινές κινητοποιήσεις.

«Είναι συμβολικό το κλείσιμο του Δήμου, ο οποίος οφείλει να εξυπηρετεί τον πολίτη» απάντησε ο κ. Μπουτάρης, που εξέφρασε δυσαρέσκεια για τη στάση του Συλλόγου των Εργαζομένων και κατηγόρησε την ΠΟΕ – ΟΤΑ για εκτράχυνση των σχέσεων μεταξύ εργαζομένων και διοικούντων. Είπε, πάντως, ότι θα σεβαστεί όποια απόφαση λάβουν οι εργαζόμενοι στη δημοτική αστυνομία.

Ο κ. Βάιος πάντως κατηγόρησε τόσο τον κ. Μπουτάρη όσο και τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη ότι «υπέδειξαν στη σημερινή κυβέρνηση πώς θα γίνουν οι απολύσεις στους δήμους».

Ανέφερε ακόμη ειδικότερα, πως  από το Δήμο Θεσσαλονίκης η συζήτηση αυτή τη στιγμή περί κινητικότητας και διαθεσιμότητας αφορά 170 δημοτικούς αστυνομικούς, 115 καθαρίστριες σε σχολεία, 120 σχολικούς φύλακες και 630 συμβασιούχους που έχουν υποβάλει ασφαλιστικά μέτρα και αναμένεται να εκδικαστούν.

Παράλληλα προανήγγειλε αντιδράσεις από τους εργαζόμενους και γνωστοποίησε ότι θα επισκεφθεί τον εισαγγελέα και την επιθεώρηση εργασίας προκειμένου να καταθέσει μήνυση κατά του Γιάννη Μπουτάρη για μη απόδοση στους εργαζόμενους των μέσων ατομικής προστασίας (είδη ρουχισμού και άλλα) παρά το γεγονός ότι, όπως είπε, κάθε χρόνο ο Δήμος εισπράττει ανταποδοτικά οφέλη της τάξης των 300.000 ευρώ ετησίως για το σκοπό αυτό.

Και συγκέντρωση στο ΥΜΑΘ

Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης πραγματοποίησαν, νωρίς το απόγευμα, εργαζόμενοι στους δήμους, αντιπροσωπεία των οποίων συναντήθηκε με τον υπουργό Θεόδωρο Καράογλου. «Παρουσιάσαμε την κατάσταση στον υπουργό, ο οποίος, όμως, πέραν από την κατανόηση που έδειξε για το θέμα εκτιμά ότι πρέπει να υπάρξουν θυσίες από την πλευρά του ελληνικού λαού και με απολύσεις» σχολίασε στο ΑΠΕ ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στους ΟΤΑ και τις δημοτικές επιχειρήσεις του νομού Θεσσαλονίκης, Σωτήρης Παπανικολάου.