Παραιτήθηκε, χθες, ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, Νίκος Σαπουντζής, επικαλούμενος τα επιδεινούμενα οικονομικά και λειτουργικά προβλήματα του Οργανισμού, στο τελευταίο εξάμηνο.

'Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ.Σαπουντζής, πέραν των ήδη εκκρεμουσών οικονομικών υποχρεώσεων, την κατάσταση επιδεινώνει το γεγονός ότι ουδείς εκ των οκτώ φορέων-εταίρων του Οργανισμού κατέθεσε μέχρι στιγμής την προβλεπόμενη εισφορά του στα ταμεία του ΟΤΘ.

Ο νέος πρόεδρος του Οργανισμού, αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Γιώργος Τσαμασλής, που διαδέχτηκε στη συγκεκριμένη θέση τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, γνωστοποίησε ότι αύριο, Πέμπτη, στη διάρκεια συνεδρίασης κεκλεισμένων των θυρών, πρόκειται να καταθέσει στο διοικητικό συμβούλιο μια σειρά από ρηξικέλευθες προτάσεις, οι οποίες θα διασφαλίσουν την πλήρη οικονομική αυτοδυναμία του Οργανισμού και τη μεγαλύτερη ευελιξία στην εφαρμογή των δράσεών του.

Ο παραιτηθείς γενικός διευθυντής, στην επιστολή του εκφράζει την πεποίθηση πως «η ελπίδα θα ξεπροβάλλει και πάλι από τους υγιείς κόλπους της επιχειρηματικής κοινότητας, αν βάλουμε όλοι στην άκρη εγωισμούς και πολιτικές εξαρτήσεις». Κάνει μια μίνι αναφορά στα επιτεύγματα του οργανισμού, όπως η αύξηση των διανυκτερεύσεων των αλλοδαπών, η απευθείας αεροπορική σύνδεση της Θεσσαλονίκης με 80 και πλέον προορισμούς του εξωτερικού και 10 του εσωτερικού, η διεθνής αναγνώριση μέσω εκατοντάδων δημοσιευμάτων.

Βασικό «αγκάθι» για τον ΟΤΘ εξακολουθούν ν΄αποτελούν οι εκκρεμούσες οικονομικές υποχρεώσεις προς τη Ryanair, οι οποίες -σύμφωνα με πληροφορίες- ανέρχονται συνολικά σε περίπου 430.000 ευρώ και αφορούν την εξυπηρέτηση της τριετούς σύμβασης, που έχει υπογραφεί με τον ιρλανδικό αερομεταφορέα χαμηλού κόστους (170.000 ευρώ για το δεύτερο έτος της σύμβασης και 260.000 για το τρίτο). Επίσης, οι συνδρομές για το έτος 2013, ύψους 320.000 ευρώ δεν έχουν κατατεθεί ακόμη. Μόνον το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης κατέθεσε το μερίδιό του, που ανέρχεται στα 20.000 ευρώ (χρήματα που, ήδη, έχουν ξοδευτεί, σε οφειλές του ΟΤΘ προς δημόσια ταμεία, ΦΠΑ, φόρο μισθωτών κ.ά.). Ο οργανισμός θα επιχορηγηθεί ως τον Οκτώβριο με άλλα 100.000 ευρώ, από το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης και το δήμο Θεσσαλονίκης.