Το πρώτο ναμάζι (συλλογική προσευχή) έγινε, την περασμένη βδομάδα, μετά από 52 χρόνια, στον ιστορικό ναό της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας! Την καταγγελία αυτή, που έκαναν Χριστιανοί της Τουρκίας και της περιοχής, προώθησε, με τη μορφή ερώτησης προτεραιότητας, στην
Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της  ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου.


Στην ερώτησή της, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κάνει λόγο για "μετατροπή του ιστορικού ναού της Αγίας Σοφίας της Τραπεζούντας σε τζαμί". Συνδέει τη συγκεκριμένη απόφαση με την προσπάθεια  των τουρκικών αρχών για την ενίσχυση του ισλαμικού χαρακτήρα της γείτονος χώρας και ζητάει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να  αναλάβει άμεσα δράση για την  προστασία όλων των ιστορικών και θρησκευτικών μνημείων της Βυζαντινής περιόδου στη Τουρκία.

Η κα. Γιαννάκου επισημαίνει τον κίνδυνο περαιτέρω όξυνσης των σχέσεων με το σύνολο των χριστιανικών χωρών της περιοχής και καλεί την Επιτροπή να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αποτροπή παρόμοιων αποφάσεων στο μέλλον, αλλά και για την αποκατάσταση του ιστορικού και θρησκευτικού χαρακτήρα μνημείων που έχουν ήδη υποστεί σημαντικές αλλοιώσεις το τελευταίο διάστημα.

Ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία  της Χριστιανοσύνης στην περιοχής της Μαύρης Θάλασσας με ηλικία 800 ετών. Κατέχει εξέχουσα θέση τόσο ανάμεσα στα μνημεία του Πόντου, όσο και ανάμεσα στα βυζαντινά μνημεία ευρύτερα, παρουσιάζοντας μοναδικά στοιχεία αρχιτεκτονικής, ζωγραφικής, ψηφιδωτής και γλυπτής διακόσμησης.

Η Αγία Σοφία της Τραπεζούντας έως σήμερα λειτουργούσε ως μουσείο. Ωστόσο, μετά από απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου στα τέλη του 2012 ανετράπη το ιδιοκτησιακό καθεστώς του βυζαντινού ναού επηρεάζοντας και την χρήση του ως μουσείου.

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί επίσης η μετατροπή του ιστορικού ναού της Αγίας Σοφίας Βιθυνίας σε τζαμί. Μάλιστα, η κ. Γιαννάκου κάνει λόγο για αύξηση των ανησυχιών "για συστηματική προσπάθεια εκ μέρους των τουρκικών αρχών  για αλλοίωση του ιστορικού και θρησκευτικού χαρακτήρα μνημείων της βυζαντινής περιόδου στη χώρα".

Η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας ρωτά αν είναι εν γνώση της επιτροπής η εξέλιξη, ζητά να σχολιασθεί αυτό και ρωτά αν υπάρχει πρόθεση από την Ε.Ε. να τεθεί το θέμα προς την Άγκυρα, στo πλαίσιo της ενταξιακής διαδικασίας, αλλά και "τι είδους μέτρα παρακολούθησης λαμβάνει η Επιτροπή για τη διασφάλιση της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς της βυζαντινής περιόδου στην Τουρκία";

Ρωτά, ακόμη, για το αν η Ε.Ε. θα πάρει πρωτοβουλίες ώστε να αποτραπούν παρόμοιες αποφάσεις, οι οποίες "θα μπορούσαν να προκαλέσουν στο μέλλον  τριβές με το σύνολο των χριστιανικών χωρών της περιοχής".