Τις αδιάθετες άδειες υπαίθριου, πλανόδιου και στάσιμου εμπορίου επαναδιαθέτει ο δήμος Θεσσαλονίκης, αφού 99 από τις 105 θέσεις στάσιμου εμπορίου και 85 από τις 91 πλανόδιου εμπορίου για το 2013, έμειναν αδιάθετες, καθώς οι δικαιούχοι δεν κατέθεσαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.


Η διάθεση θα γίνει με σειρά προτεραιότητας την ημερομηνία υποβολής της αίτησης του κάθε ενδιαφερόμενου.

Τη διάθεση των αδειών ενέκρινε ομόφωνα σήμερα, Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013, το Δημοτικό Συμβούλιο κατά την 12η τακτική συνεδρίασή του. 

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχος Επιχειρηματικότητας και Απασχόλησης, Χασδάι Καπόν, το νομικό πλαίσιο για το υπαίθριο πλανόδιο και στάσιμο εμπόριο είαι περιοριστικό και οι άδειες χορηγούνται σε συγκεκριμένες ημερομηνίες. Έτσι, αφού οι άδειες του 2013 έμειναν αδιάθετες, ο δήμος αποφάσισε να τις επαναδιαθέσει.

Οι συγκεκριμένες άδειες είναι τριετείς, προσωποπαγείς και δεν επιτρέπεται να μεταβιβασθούν, να εισφερθούν, να εκμισθωθούν ή να παραχωρηθούν κατά χρήση. Οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να υποβάλουν αιτήσεις μέχρι την 31η Ιανουαρίου κάθε έτους ενώ οι αποφάσεις επί των αιτήσεων εκδίδονται μέσα σε έναν μήνα από την ημερομηνία αυτή.

Για τη χορήγηση αδειών στάσιμου εμπορίου διενεργείται κλήρωση και για τον καθορισμό κάθε συγκεκριμένης θέσης όπου πρόκειται να εγκατασταθεί ο κάθε κάτοχος της άδειας άσκησης υπαίθριου στάσιμου εμπορίου.

Συναντήσαμε κάποιους από τους ενδιαφερόμενους για θέσεις στάσιμου εμπορίου, οι οποίοι δεν κατέθεσαν δικαιολογητικά. Όπως μας είπαν, στη συγκεκριμένη περίοδο, με τα οικονομικά προβλήματα, τους ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να καταθέσουν το ποσόν το οποίο προβλέπεται για τον ΟΑΕΕ(πρώην ΤΕΒΕ) ώστε να αποκτήσουν ένα από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Κάποιοι από αυτούς προτιμούν να διαθέτουν τα προϊόντα τους παράνομα, με τον κίνδυνο να συλληφθούν από τη δημοτική αστυνομία, αφού, όπως υποστηρίζουν, δεν έχουν άλλον τρόπο να βγάλουν λίγα χρήματα.