oikopeda_01.jpg

Να χάσουν τα οικόπεδά τους κινδυνεύουν περίπου 7.000 ιδιοκτήτες στην Κεντρική Μακεδονία. Τα απέκτησαν με βάση το Προεδρικό Διάταγμα της 24/4/1985 και, λόγω των τροποποιήσεων του 2003, υπάρχει περίπτωση τα οικόπεδά τους να περιέλθουν, πάλι, στο δημόσιο.

Σύμφωνα με την τροποποίηση του αρ. 9 του νόμου 3147 του 2003, οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων αυτών (κυρίως οικόπεδα που δόθηκαν μετά από απαλλοτριώσεις) έπρεπε, μέσα σε χρονικό διάστημα δέκα ετών, να έχουν προβεί στην ανέγερση οικιών σε αυτά. Όμως, είναι πάρα πολλοί αυτοί που καθυστέρησαν να εκδόσουν τίτλο κυριότητας, ή να βεβαιώσουν τμήματα στην ΔΟΥ ή την ΑΤΕ (για τους αγρότες), με αποτέλεσμα να μην έχουν ολοκληρώσει, ακόμη, τις οικοδομικές εργασίες –ή και κάποιοι να μην τις έχουν αρχίσει καν, κάτι που γίνεται ακόμη πιο δύσκολο στην οικονομική κατάσταση που βρίσκονται τα περισσότερα νοικοκυριά.

Όλοι αυτοί, αν εφαρμοστεί ο νόμος, κινδυνεύουν να χάσουν τα οικόπεδά τους.

Ως τώρα, όπως προκύπτει από ερώτηση που κατέθεσε, στη Βουλή, προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Σάββας Αναστασιάδης, δεν έχει γίνει λεπτομερής έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Με μια πρώτη έρευνα, όμως, από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, διαπιστώθηκε ότι στην περιοχή τα οικόπεδα αυτά είναι περί τα 10.000 και μόνον τα 3.000 από αυτά έχουν οικοδομηθεί.

Να σημειωθεί ότι τα οικόπεδα δόθηκαν για την «οικοπεδική αποκατάσταση στερουμένων κατοικίας ή οικοπέδου, με τους όρους της ανέγερσης κατοικίας, της μη εγκατάλειψης του Συνοικισμού και της έγκαιρης αποπληρωμής του καθορισθέντος τιμήματος σε συγκεκριμένες χρονικές προθεσμίες. Σε περίπτωση μη τήρησης των όρων αυτών ανακαλείται η παραχώρηση των οικοπέδων αυτών».

Η πρώτη έρευνα της ΠΚΜ διαπίστωσε ότι σε πολλά οικόπεδα υπάρχει ημιτελές κτίσμα, αποθήκη ή άλλες βοηθητικές κατασκευές.

Ο κ. Αναστασιάδης ερωτά συγκεκριμένα τον αρμόδιο υπουργό, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, ώστε να μην χάσουν οικόπεδα άνθρωποι που υπήρξαν συνεπείς ως προς την αποπληρωμή τους και δεν κατάφεραν να κτίσουν κατοικίες και πώς θα γίνει η οριστική τακτοποίηση των οικοπέδων αυτών.