arxaiokapiloi_20120303_01.jpg

Στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης θα καθίσουν, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, 53 άτομα, τα οποία κατηγορούνται ότι συμμετείχαν σε διεθνή σπείρα αρχαιοκαπηλίας, που έστελνε τους θησαυρούς της χώρας μας σε εξειδικευμένους οίκους δημοπρασιών του εξωτερικού.

 

Η σπείρα δρούσε –κυρίως- στην Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα και είχε διασυνδέσεις στο εξωτερικό. Εξαρθρώθηκε τον Μάρτιο, μετά από γιγαντιαία αστυνομική επιχείρηση σε Μακεδονία, Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα.

arxaiokapiloi_20120306_02.jpg

Στην κατοχή τους βρέθηκαν χιλιάδες νομίσματα και αρχαία αντικείμενα διαφόρων εποχών –ενώ είναι άγνωστο τι είχε καταφέρει να διαθέσει στο εξωτερικό η σπείρα.

Βασικός κατηγορούμενος για την υπόθεση είναι 67χρονος συνταξιούχος εκτελωνιστής, από την Γερακαρού Θεσσαλονίκης (προσωρινά κρατούμενος). Κυρίως χρησιμοποιούσε συγγενικά του πρόσωπα, αλλά και άλλους και είχε αδυναμία στα αρχαία νομίσματα από διάφορες περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας. Οι περισσότεροι από τους κατηγορούμενους, ήταν άτομα που έψαχναν παράνομα αρχαιολογικούς θησαυρούς και παρέδιδαν τα ευρήματα στο δίκτυο που κατηγορείται ότι «έστησε» ο 67χρονος.