Συμμορία Γεωργιανών που είχε ρημάξει πάνω από 18 σπίτια σε Θεσσαλονίκη Ξάνθη, Κατερίνη και Γιαννιτσά εξαρθρώθηκε έπειτα από πολύμηνη έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, και την σύλληψη 9 μελών της.
Επίσης, οι αρχές αναζητούν ακόμα 4 Γεωργιανούς – μέλη της συμμορίας- τα στοιχεία των οποίων είναι γνωστά. Μάλιστα, υπογραμμίζεται ότι οι συλληφθέντες παρέδιδαν και «φροντιστήρια» στα μέλη τους για το πώς να ανοίγουν κλειδαριές, παρέχοντας παράλληλα, και την πρακτική εξάσκηση. Ακόμα. συνελήφθησαν επιπλέον δύο Γεωργιανές εκτός οργάνωσης, κατηγορούμενες για διαφορετικά ποινικά αδικήματα.

Η δράση των κακοποιών, ηλικίας από 29 έως 41 ετών που εντοπίζεται από τον περασμένο Ιανουάριο έως και τις 11-07 οπότε και συνελήφθησαν 9 εξ αυτών, επικεντρώνονταν σε διαρρήξεις οικιών αλλά και αρχαιοκαπηλία. Σε βάρος των συμμοριτών, οι αρχές σχημάτισαν δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα με τις κατηγορίες της “εγκληματικής οργάνωσης”, των “διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπής” και της “νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα εντός εγκληματικής ομάδας τελεσθείσα κατ’ επάγγελμα”. επιπρόσθετα, τρεις εκ των συλληφθέντων κατηγορούνται κατά περίπτωση για “αντίσταση” και παράβαση του νόμου “περί όπλων”. Οι δράστες, συνελήφθησαν από την αστυνομία έπειτα από επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε το πρωί τις Πέμπτης στα σπίτια όπου διέμεναν σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης. 

Το ενεργητικό τους

Συγκεκριμένα, όπως προέκυψε από τη συστηματική αστυνομική έρευνα, τα μέλη της οργάνωσης διέρρηξαν τουλάχιστον18 διαμερίσματα ενώ αποπειράθηκαν να διαρρήξουν άλλα οκτώ 8, παραβιάζοντας κλειδαριές ασφαλείας θωρακισμένων θυρών και καταστρέφοντας αντίστοιχα συμβατικές.
Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις κατοικίες τους, στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: Χρήματα, πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών, πλήθος χρυσαφικών – τιμαλφών, διαρρηκτικά εργαλεία (εξειδικευμένα αυτοσχέδια και μη), μία ανεξάρτητη κλειδαριά που χρησιμοποιούσαν για την πρακτική τους και δύο 2 πιστόλια κρότου με αντίστοιχες γεμιστήρες και φυσίγγια. Ακόμη, κατασχέθηκαν 4 ΙΧΕ αυτοκίνητα, που χρησιμοποιούσαν για τις μετακινήσεις τους. 

Είχαν και αρχαία!

Επιπλέον, κατά τη διενέργεια έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε οικία όπου φιλοξενούταν 39χρονο μέλος της οργάνωσης, βρέθηκε και κατασχέθηκε πλήθος αρχαίων αντικειμένων διαφόρων ιστορικών περιόδων, που εμπίπτουν
στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου “περί προστασίας αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς”. Για τη κατοχή τους, καθώς και για την κατοχή μικροποσότητας ναρκωτικών ουσιών, συνελήφθη η 48χρονη αλλοδαπή σύνοικός του. 
Ακόμη, συνελήφθη μια 32χρονη γεωργιανή, εκτός οργάνωσης, σε βάρος της οποίας σχηματίστηκε δικογραφία για “αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος”.
Οι έρευνες των αστυνομικών συνεχίζονται για την τυχόν συμμετοχή κι άλλων ατόμων στην υπόθεση, καθώς και για την εξακρίβωση του ακριβούς αριθμού των διαρρήξεων. Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν στον ε εισαγγελέα πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης. 
______________________________________________________________
To κείμενο είναι του ΜΙΧΑΗΛ ΛΙΑΠΗ από το www.typossthes.gr