Να πληρώσουν σε 100 κι όχι σε 48 δόσεις, τα χρέη τους προς τις Εφορίες και προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, ζητούν, με επιστολή τους, προς τους αρμόδιους υπουργούς, τα μέλη της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης.


Η Ομοσπονδία απευθύνετα, για άλλη μία φορά προς τους υπουργούς Οικονομικών, Ιωάννη Στουρνάρα, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Ιωάννη Βρούτση, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Οικονομικών, Γεώργιο Μαυραγάνη, ενώ κοινοποιεί την επιστολή, τόσο στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, όσο και τους αρχηγούς των κομμάτων Βουλής.

Στην επιστολή τους υπογραμμίζουν ότι και παλιότερα έχουν επικοινωνήσει με τον ίδιο τρόπο για το ίδιο θέμα, ζητώντας «οι δόσεις, ανεξαρτήτως του ποσού των ληξιπρόθεσμων οφειλών, να ανέλθουν σε 100 αντί για 48 και με χαμηλό επιτόκιο». Θεωρούν δικαιολογημένους και ρεαλιστικούς τους λόγους που τους οδηγούν να ζητήσουν κάτι τέτοιο και υπογραμμίζουν πως «σε μια εποχή που η οικονομία της χώρας είναι βαθιά υφεσιακή, με την ανεργία να παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να κατεβάζουν ρολά κατά χιλιάδες και την ρευστότητα στην αγορά να βρίσκεται σε οριακό σημείο, επιβάλλεται όπως το υπουργείο σας,  συμμεριζόμενο την τραγική κατάσταση που διέρχεται ο ελληνικός λαός και οι επιχειρήσεις, νομοθετεί λαμβάνοντας υπ’ όψιν την φοροδοτική ικανότητα και να παρέχει τέτοιες διευκολύνσεις ώστε το κράτος να εισπράττει κανονικά τα έσοδα του και τα ασφαλιστικά ταμεία τις εισφορές τους».

Επαγγελματίες και έμποροι τονίζουν ότι Επειδή, όμως, αυτό δεν συμβαίνει, «τα έσοδα του κράτους μειώνονται και τα ασφαλιστικά ταμεία βρίσκονται υπό κατάρρευση».

Για τη ρύθμιση των 48 δόσεων, επισημαίνουν πως δεν έχει αρχίσει να ισχύει ακόμη, έτσι οι επιχειρήσεις να αδυνατούν να λάβουν ασφαλιστική ενημερότητα για την θεώρηση βιβλίων και στοιχείων στις εφορίες, ενώ, όσον αφορά τα χρέη στα Ασφαλιστικά Ταμεία, οι ενδιαφερόμενοι δεν καλύπτονται από αυτά. 

Ζητούν να επανεξετασθεί άμεσα το θέμα, να αναθεωρηθεί «η πολιτική λιτότητας που μας έχει επιβληθεί από την Τρόικα από την στιγμή που ακόμη και το ίδιο το ΔΝΤ αποφαίνεται ότι το Μνημόνιο είναι καταστρεπτικό και άδικο» και να υπάρξει θετική ανταπόκριση στο αίτημα για 100 δόσεις, «ώστε να μπορέσουν να ανασάνουν οι οφειλέτες οι οποίοι δεν είναι υπερασπιστές του δόγματος “δεν πληρώνω”. Αποδεδειγμένα υπάρχει οικονομική αδυναμία, απαγορευτική για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους». 

Και η επιστολή της Ομοσπονδίας, την οποία υπογράψει ο πρόεδρός της, Ι. Μανδρίνος, καταλήγει: «Συμφωνούμε και εμείς ότι αφού χρωστάμε θα πρέπει να πληρώσουμε. Δεν θα πρέπει, ωστόσο, προς χάριν των πιστωτών, να οδηγηθεί στο θάνατο ένας υπερήφανος λαός που τα έχει δώσει όλα για να ανακτήσει τα χαμένα και να ακολουθήσει την πρόοδο και την ευημερία».