Συναυλία της καθεδρικής χορωδίας «Kyrillomethodeon» από την Μπρατισλάβα της Σλοβακίας διοργανώνουν από κοινού ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η Πρεσβεία της Σλοβακικής Δημοκρατίας στις 20.00, στον προαύλιο χώρο του …»

Δημαρχείου Θεσσαλονίκης. Η συναυλία πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εορτασμών του Έτους Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου –όπως έχει ανακηρύξει ο Δήμος Θεσσαλονίκης το έτος 2013- και της επετείου των 1150 χρόνων από την έλευση των Αγίων στη Μεγάλη Μοραβία (έδαφος της σημερινής Σλοβακίας).

Η χορωδία «Kyrillomethodeon» εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα μέσα από μια σειρά συναυλιών ενώ έχει ήδη παρουσιάσει το πρόγραμμά της τόσο στη Σλοβακία όσο και στο εξωτερικό και έχει συνεργαστεί με σημαντικά μουσικά σύνολα.

Η χορωδία ιδρύθηκε το 1936 και το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει κυρίως θρησκευτική μουσική της Βυζαντινής εποχής, έργα κλασικών συνθετών όπως των Τσαϊκόφσκι, Βερμπίτσκι, Μπορτνάνσκι, Κορσακόφ, Τοβατσόφσκι, Τσεσνόκοφ, Μοκράνιατς καθώς και συνθέσεις Σλοβάκων μουσουργών όπως των Λαντιζίνσκι, Πετρασόβιτς και Σέμαν, οι οποίες παρουσιάζονται σε σλαβική, θρησκευτική γλώσσα.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη θα ακουστούν έργα Τσαϊκόφσκι, Μποχντάνοφ, Στέφαν, Μοκράνιατς, Μπορτνάνσκι, Λαντιζίνσκι, Σούχον και άλλων συνθετών.