dmotiko_simboulio_20111116_01.jpg

Στο επίκεντρο του δημοτικού συμβουλίου βρέθηκε το Φεστιβάλ Ομοφυλόφιλης Υπερηφάνειας, το γνωστό ως Gay Pride, το οποίο, εφέτος, βαπτίστηκε Thessaloniki Pride και θα διεξαχθεί στις 14 με 15 Ιουνίου. …»

 

«Η θέση του δήμου είναι ο δήμος να είναι ανοικτός σε κάθε είδους εκδηλώσεις εκτός αυτών της Χρυσής Αυγής, για τις οποίες είμαστε αδιάφοροι» τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου, το οποίο κλήθηκε να εγκρίνει τη διάθεση 4.500 ευρώ για τη διοργάνωση του Gay Pride. «Υπάρχει ελευθερία έκφρασης είτε για την ιδεολογία είτε για τη σεξουαλική προτίμηση του καθενός. Είναι ανοιχτή η πόλη», πρόσθεσε ο κ. Μπουτάρης.

Όπως σημείωσε ο δήμαρχος, σεβόμενος τις 19.000 υπογραφές που μάζεψαν πολίτες και τις πήγαν στον Μητροπολίτη Άνθιμο, συμφώνησαν με τον Παναγιότατο η παρέλαση φέτος να μην διέλθει μπροστά από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Γρηγορίου του Παλαμά, αλλά να κατέβει τον άξονα της πλατείας Αριστοτέλους και να καταλήξει μέσω της παραλίας στο Λευκό Πύργο.

«Υπάρχει ελευθερία έκφρασης είτε για την ιδεολογία είτε για τη σεξουαλική προτίμηση του καθενός. Είναι ανοιχτή η πόλη» ανέφερε. «Ο καθένας κάνει ό,τι θέλει. Κανένας δεν σε υποχρεώνει να συμμετέχεις αν δεν συμφωνείς» πρόσθεσε.

Γκιουλέκας: "Δεν έχουμε πρόβλημα με την ιδιαιτερότητα του καθενός"

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Κ. Γκιουλέκας χαρακτήρισε «άλλοθι το θέμα για την διοίκηση». «Πολύς θόρυβος προκαλείται από την διοίκηση του δήμου. Δεν έχουμε πρόβλημα με την ιδιαιτερότητα του καθενός. Δεν μας αφορούν και δεν μας ενδιαφέρουν. Αλλά να την κάνουμε παρέλαση ενώ διχάζει την κοινωνία και την πόλη; Το έχει καμία ανάγκη η Θεσσαλονίκη;» είπε ο κ. Γκιουλέκας.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης ζήτησε να αποσυρθεί το θέμα της ημερήσιας διάταξης σχετικά με την έγκριση της διοργάνωσης.

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Ομάδα Δημιουργίας για τη Θεσσαλονίκη” (βουλευτής με τη ΝΔ στην Α Θεσσαλονίκης) Κ. Γκιουλέκας απάντησε ότι “η Θεσσαλονίκη του Πεντζίκη, ήταν πάντα ανοικτή πόλη και δεν άνοιξε τώρα, με τον Μπουτάρη δήμαρχο”. Κάλεσε, επίσης, τον κ. Μπουτάρη να αναλάβει την ευθύνη για την διοργάνωση της παρέλασης των ομοφυλόφιλων και “όπως δε ζήτησε την άδεια του δημοτικού συμβουλίου για τον αποκλεισμό του Μίκη Θεοδωράκη από την πλατεία Αριστοτέλους”, έτσι να αναλάβει την ευθύνη για την Pride Parade.

Παπαθεμελής: Κατάντημα

Ο Στέλιος Παπαθεμελής, επικεφαλής της παράταξης «Υπερκομματικό Δημοτικό Κίνημα Θεσσαλονικέων» έκανε λόγο για «κατάντημα», «κατάπτωση» και «ντροπή να εμφανίζεται ο δήμος διοργανωτής σε τέτοια πανηγυράκια».

O επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη- Ανοιχτή πόλη» κ. Τριαντάφυλλος Μηταφίδης πρόσθεσε πως ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν θέλει να προβάλει τίποτα πρόστυχο ούτε άσχημο, «το θέμα τελικά δεν είναι η παρέλαση αλλά η διαφορετικότητα. Η διαφορετικότητα πληρώνει σε περιόδους κρίσης».

Ο Χρήστος Μάτης, επικεφαλής της παράταξης «Ενεργοί Πολίτες - Οικολογία στην Πράξη», επιτέθηκε στη διοίκηση υπογραμμίζοντας: «Ό,τι και να έχει στο μυαλό της η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης για το Gay Pride δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως τουριστικό γεγονός. Είναι ντροπή».

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, κατηγόρησε τους συμβούλους της αντιπολίτευσης ότι «διχάζεται η πόλη με αυτά που είπατε οι περισσότεροι. Δεν πρέπει να μιλάμε με τέτοιο τρόπο. Σεβασμός προς την διαφορετικότητα. Περίσσεψε ο διχασμός στην χώρα μας. Δεν δέχομαι την επιθετικότητα και την μισαλλοδοξία σε ένα τόσο απλό θέμα. Δεχόμαστε τον άλλον όπως είναι. Η ταξική διάκριση υπάρχει παντού. Κουβαλάτε νερό στο μύλο της Χρυσής Αυγής. Όλοι εσείς που αρνείστε την διαφορετικότητα. Θα δείξουμε σεβασμό στη διαφορετικότητα με το ψήφισμα μας», τόνισε μεταξύ άλλων.

Τελικά, η χρηματοδότηση του Thessaloniki Pride 2013 ψηφίστηκε από τους περισσότερους δημοτικούς συμβούλους.