branioti_01.jpg

Της ΚΟΡΙΝΑΣ ΜΠΡΑΝΙΩΤΗ

«Είναι η Ελλάδα μαζί μας; Με αγάπη από την Τουρκία» είναι το ερώτημα που σήμερα πρωταγωνιστεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Με αυτό το σύνθημα, γραμμένο στα αγγλικά, σε τοίχο της Κωνσταντινούπολης, οι Τούρκοι διαδηλωτές καλούν τον ελληνικό λαό να πάρει θέση. …»

 

«Μας χωρίζει μια θάλασσα, μας ενώνει μια αξιοπρέπεια» ήταν το σύνθημα της συγκέντρωσης αλληλεγγύης προς τον τούρκικο λαό, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή, στη Θεσσαλονίκη. Απόγευμα Κυριακής και στην Καμάρα Έλληνες και Τούρκοι, φωνάζουν συνθήματα, διαμαρτύρονται, ανταλλάζουν απόψεις. Λίγο πριν ξεκινήσει η πορεία, έχεις την ευκαιρία να συζητήσεις, να μάθεις πως μπορεί να αισθάνεται αυτή τη στιγμή ένας Τούρκος , που ζει μακριά από τη χώρα του…

turkey_demonstrations_instabul_20130601_11.jpg

«Φοβάμαι αλλά ελπίζω» είναι η πιο συχνή απάντηση.  Φοβούνται για τις εξελίξεις, θυμώνουν με τη απάνθρωπη σκληρότητα, ανησυχούν για τη ζωή των δικών τους ανθρώπων που βρίσκονται στην Πόλη. «Όμως για πρώτη φορά ελπίζω», θα καταλήξουν οι περισσότεροι. Γιατί πρώτη φορά ο λαός επαναστατεί, αντιδρά και γεννά ελπίδες πως τελικά θα βγει νικητής από αυτόν τον αγώνα.

«Γράψτε για εμάς, βοηθήστε μας» είναι το μήνυμα που λαμβάνουν όσοι έχουν φίλους και γνωστούς από τη γείτονα χώρα. «Συλλαμβάνουν διαδηλωτές, οι ζωές μας είναι σε κίνδυνο», « Πετάνε δακρυγόνα μέσα στα σπίτια», «Σήμερα ένας φίλος μου χτυπήθηκε στο κεφάλι, χωρίς να μπορούμε να τον βοηθήσουμε» φωνάζουν και θέλουν να ακουστούν. Το facebook, το twitter, ακόμη και οι διαπροσωπικές σχέσεις είναι οι μόνοι δίαυλοι επικοινωνίας στους οποίους μπορούν να βασιστούν. Πως αλλιώς; Αφού τα τοπικά μέσα έχουν επιλέξει την αποσιώπηση των γεγονότων ή έστω την επιλεκτική ενημέρωση.

turkey_demonstrations_instabul_20130601_12.jpg

Με πορείες και διαμαρτυρίες, με ενημέρωση και διαδικτυακό αγώνα, με κάλυψη των γεγονότων και ρεπορτάζ, η ελληνική πλευρά δείχνει τη συμπαράσταση της. Άλλωστε όλα αυτά κάτι μας θυμίζουν… άλλωστε οι μνήμες από τα γεγονότα στο Σύνταγμα δεν είναι μακρινές και η σύγκριση έρχεται αναπόφευκτα … με αγάπη από την Ελλάδα…