Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος (Α) και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης (Δ) εξέρχονται από το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνάντηση τους με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, την Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Βενιζέλος και Κουβέλης ζήτησαν, πριν από λίγο, “να ερμηνεύσει η κυβέρνηση την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ΕΡΤ”, και να ξαναλειτουργήσει η κρατική ραδιοτηλεόραση “όπως επιτάσσει η απόφαση”. …»

Πριν από λίγο, από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του κινήματος, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε σύντομο διάγγελμά του αμέσως μετά τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, τόνισε πως «το βασικό ζήτημα είναι η προγραμματική βάση της κυβέρνησης συνεργασίας, οι κανόνες που διέπουν τη λειτουργία μιας τρικομματικής κυβέρνησης και η ανάγκη να αξιολογήσουμε πού βρίσκεται η χώρα. Αυτή η συζήτηση θα συνεχιστεί», είπε και πρόσθεσε πως θα ξαναβρεθούν με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, την Τετάρτη.

Για τον κ. Βενιζέλο «δεν είναι η ΕΡΤ το μόνο ή βασικό υποκείμενο». Όπως είπε, «το βασικό η κυβέρνηση να λειτουργεί ως πραγματική κυβέρνηση συνεργασίας κι όχι ως μονοκομματική».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναγνώρισε πως «η χώρα έχει επείγουσα ανάγκη από πραγματικές μεταρρυθμίσεις, όχι προχειρότητες, αντιφάσεις, οπισθοδρομήσεις. Άμα ανοίξει η συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις έχουμε πολλά να πούμε», πρόσθεσε με νόημα. Και τόνισε πως στο ΠΑΣΟΚ είναι «υπέρ της ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης, να υπάρξει νέο σχήμα οργάνωσης και λειτουργίας, μετά από μελέτη που θα έχει συμφωνηθεί και ψηφιστεί από τη Βουλή».

Για τον κ. Βενιζέλο, η προσωρινή διαταγή που εξέδωσε ο πρόεδρος του ΣτΕ «λέει στην πραγματικότητα αυτό που είπαμε ευθύς εξαρχής. Καμία κυβέρνηση δε έχει το δικαίωμα να αναστείλει τη λειτουργία του Συντάγματος που προβλέπει τη λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης. Κανείς δεν μπορεί να διακόψει τις εκπομπές της δημόσιας τηλεόρασης, να μαυρίσει την οθόνη, να διακόψει την επαφή με τον απόδημο ελληνισμό». Είπε, ακόμη, πως η απόφαση του ΣτΕ επιτάσσει να ληφθούν άμεσα όλα τα οργανωτικά μέτρα, ώστε να επαναληφθούν οι εκπομπές του δημόσιου ραδιοτηλεοτπικού φορέα. Και τόνισε: «Τίποτα δεν μπορεί να γίνει έξω από τα όρια του συντάγματος».

Τέθηκε θέμα ανασχηματισμού

Όσο για τη στάση του πρωθυπουργού στη σύσκεψη, ο κ. Βενιζέλος είπε πως ο πρωθυπουργός «φάνηκε σε αυτήν την πρώτη συζήτηση να αποδέχεται αυτά που έχουμε πει. Ότι επείγει η επικαιροποίηση της συμφωνίας, επείγει η ανάγκη αξιολόγησης και αξιοποίησης προσώπων, δηλαδή του ανασχηματισμού και επείγει η διαμόρφωση ενός σχήματος συντονισμού.

Για να φθάσουμε, όμως σε αυτό , πρέπει να λύσουμε προβλήματα δημοκρατίας με αφορμή την ΕΡΤ. Γιατί ο αγώνας δε γίνεται για κάποιους εργαζόμενους, αλλά γι  τη δημοκρατία, τους θεσμούς, την προοπτική της κυβέρνησης, την αγωνία του ελληνικού λαού που δε θέλει εκλογές, θέλει μεταρρυθμίσεις, αλλά θέλει να ξέρει ότι η κυβέρνησή του τον οδηγεί σωστά», πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, για το άνοιγμα της ΕΡΤ μετά την απόφαση του ΣτΕ, είπε πως πρέπει να γίνει άμεσα, «με νόμο που θα ψηφιστεί με ταχεία διαδικασία από τη Βουλή». Και διευκρίνισε πως το ΠΑΣΟΚ δεν εννοεί ως άνοιγμα «να εκπέμψει το υπουργείο Οικονομικών, που δεν έχει άδεια, ούτε μια στρατιωτική μονάδα που θα πήγαινε στην Κατεχάκη να εκπέμψει».

Ζήτησε, ακόμη, να γίνουν γενναίες κινήσεις, θύμισε πως ο ελληνικός λαός δε θέλει εκλογές, αλλά «πραγματικές μεταρρυθμίσεις, όχι λόγια και εντυπώσεις».

Όταν, τέλος, του επισήμαναν πως “το κλίμα ήταν φορτισμένο”, απάντησε: «Το κλίμα είναι φορτισμένο γιατί υπάρχει πραγματικό πρόβλημα. Αλλά το πραγματικό πρόβλημα δεν το δημιουργήσαμε εμείς. Δεν θα παίξει κανείς με τις αντοχές, τις ανοχές μας και την αξιοπρέπειά μας και πολύ περισσότερο με τις αντοχές, τις ανοχές και την αξιοπρέπεια των θεσμών».

Κουβέλης: Να λειτουργήσει άμεσα η ΕΡΤ

Λίγα λεπτά αργότερα σε σύντομη δήλωση προέβη και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, επίσης από αίθουσα των γραφείων του κόμματός του. Τόνισε πως «η απόφαση του ΣτΕ επιτάσσει να λειτουργήσουν όλες οι συχνότητες του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Η απόφαση υποστηρίζει ότι δεν έπρεπε να διακοπεί η λειτουργία της ΕΡΤ Α. Ε. Κατά συνέπεια αναμένουμε όλες οι συχνότητες να λειτουργήσουν κανονικά».

Για τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, «η απόφαση αυτή συντάσσεται με αυτό που έχουμε πει, ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα να κλείνει την εθνική ραδιοτηολεόραση και να βγάζει μαύρο στην οθόνη». Και πρόσθεσε:

«Θεωρώ ότι οφείλει ο πρωθυπουργός να θέσει αμέσως σε κίνηση συνολικά τη λειτουργία της ΕΡΤ κι από εκεί κι έπειτα, οι αναδιαρθρώσεις πρέπει να δρομολογηθούν».

Ο κ. Κουβέλης υποστήριξε πως η Νέα Δημοκρατία λειτούργησε «με μονομέρεια στο πλαίσιο της τρικομματικής κυβέρνησης. Ήταν μονομέρεια να υιοθετηθεί μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που δεν υπογράφονταν από τέσσερις υπουργούς».

Είπε ακόμη ότι, με το ζήτημα της ΕΡΤ ήρθαν στην επιφάνεια όλα τα ζητήματα που αφορούν στη συλλειτουργία των τριών κομμάτων. Και πρόσθεσε: «Εμείς επιμένουμε ότι η ΕΡΤ πρέπει να λειτουργήσει σε λίγη ώρα».

Ξεκαθάρισε ότι «η ΔΗΜΑΡ όχι μόνον δεν είναι αντίθετη με τις μεταρρυθμίσεις, αλλά είναι η επισπεύδουσα δύναμη. Άλλης τάξης δύναμη οι μεταρρυθμίσεις κι άλλο η απόφαση να αναρτηθεί το μαύρο χρώμα στους τηλεοπτικούς δέκτες».

Ο κ. Κουβέλης αποχώρησε χωρίς να δεχτεί ερωτήσεις.