stylianidis_nontas_01.jpg

Του ΝΩΝΤΑ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ*

Στις 11 το βράδυ,της εντεκάτης Ιουνίου 2013 έπεσε μαύρο στις οθόνες της πολύπαθης ΕΡΤ και σιγή ασυρμάτου στα ραδιόφωνα της. Η κρατική ραδιοτηλεόραση αποτελεί,για την ώρα σύμφωνα με την κυβέρνηση, παρελθόν. …»

 

Αφού επί σειρά ετών, υπηρέτησε πιστά την εκάστοτε κυβέρνηση, αφού προέβαλε το ήθος ανδρών επιφανών και παγκοσμίως αγνώστων και αφού στους χώρους της στριμώχτηκαν όσοι «δικοί» μας μπορούσαν, ήρθε τελικά η ώρα να έχει την τύχη της επί χρήμασει εκδιδόμενης κυρίας.Απο το αυτί και έξω από την πόρτα.

Με έκπληξη άκουγα τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να αραδιάζει τους λόγους γι αυτό το βιαστικό κλείσιμο λογαριασμών.Και απόρησα.Που ζούσε μέχρι τώρα; Ποιός είχε διορίσει όλους αυτούς τους ειδικούς συμβούλους; Ποιος υπέγραφε τις συμβάσεις εξωτερικών συνεργασιών;

Σίγουρα ήταν μια αμαρτωλή και πολύπαθη κόρη. Όμως ήταν η δική μας ΕΡΤ.Που την βλέπαμε με ελπίδα καλύτερου προγράμματος από τον Σουλεϊμάν,που τα βράδια μας κρατούσε συντροφιά είτε με ένα τρανζιστοράκι σε δύσκολες βάρδιες είτε στα βραχέα μέσα σε φορτηγά και καράβια.

Και η εικόνα της Ελλάδας γέμιζε τις ώρες με αγάπη και νοσταλγία για την πατρίδα σε κάθε γωνιά του κόσμου.

Από σήμερα αυτή η πατρίδα και η φωνή χάθηκε.Κι αν εκεί μέσα, στους δαιδαλώδεις διαδρόμους της, χάνονταν καμιά φορά υπερωρίες,άνθρωποι και μηχανήματα, κι αν χανόταν και λίγο η είδηση,ναι, έπρεπε να δούμε την αλήθεια. Όλοι. Και να φροντίσουμε για την εύρυθμη και σωστή λειτουργία της.

2700 άνθρωποι στο δρόμο. Με μια κίνηση. Δεν ξέρω,υπάρχει άλλη χώρα ,εν δημοκρατία,που σε μια νύχτα να απώλεσε την κρατική φωνή της.. Κι αυτοι οι 2700; Οι δικοί τους; Που τόσο πιστά υπηρέτησαν ως τα τώρα τις εντολές, που μας κοίμιζαν τόσο καιρό;

Την Τρίτη, πάντως ήταν η πρώτη και τελευταία μάλλον μέρα που οι ειδήσεις και τα στόματα ήταν πραγματικά ελεύθερα.Ελπίζω στην νέα ΕΡΤ που θα γίνει να μην φιγουράρουν πρώτα τα ονόματα των επί Κεδίκογλου διορισθέντων συμβούλων.Αλήθεια αυτοί,ως εξωτερικοί συνεργάτες και βάσει συμβάσεων θα πληρώνονται ,θα αποζημιωθούν για την προσφορά τους; Γιατί δεν είδα κανέναν τους ούτε να λέει κάτι για το όλο θέμα,ούτε να παραιτείται προσβεβλημένος από τα λόγια του κ.Κεδίκογλου.

Ήταν πολλά τα λεφτά.

ΑΝΤΙΟ ΕΡΤ


Ο Νώντας Στυλιανίδης είναι φωτορεπόρτερ.