Άρχισε, σήμερα, η απολογία του Μάρκου Καραμπέρη, του ανθρώπου που κατηγορείται ως εγκέφαλος του κυκλώματος τοκογλυφίας, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης. Ο Καραμπέρης μίλησε για …»

τον τζόγο –ακόμη κι ότι θέλει να ιδρύσει φορέα κατά της μανίας για τζόγο είπε- για τις τράπεζες που τις απεκάλεσε “πραγματικούς τοκογλύφους”, τη μητέρα του και τα σπίτια και τα αυτοκίνητα που του “έφαγαν” τα χρέη!

Στην απολογία του ο Μάρκος Καραμπέρης, υποστήριξε πως καμία πράξη του δεν ήταν τοκογλυφική, αφού όπως είπε δανείστηκε και έδωσε χρήματα μόνον λόγω των επιχειρηματικών του σχέσεων. Δήλωσε, μάλιστα, ζημιωμένος κι επιτέθηκε στο τραπεζικό σύστημα, λέγοντας στο δικαστήριο πως «αυτοί είναι οι αληθινοί τοκογλύφοι». Ζήτησε, μεταξύ άλλων, να δικαστεί με αποδείξεις κι όχι με στημένα σόου από το τμήμα εκβιαστών.

Μάλιστα είπε χαρακτηριστικά πως «είμαι τελειωμένος. Θέλω να μου τα πάρουν όλα οι τράπεζες που είναι οι μεγαλύτεροι τοκογλύφοι. Δε χρωστάω ούτε ένα ευρώ στην εφορία και όλα μου τα ακίνητα είναι δεσμευμένα. Εδώ μου πήρανε για 90.000 τη Λαμποργκίνι που έκανε 360.000 ευρώ».

“Η μάνα μου πούλησε τα χρυσαφικά της”

Τόνισε δε, ότι δεν έχει χρήματα και έτσι «αναγκάστηκε η μητέρα μου να πουλήσει όλα της τα χρυσαφικά για τα έξοδα της δίκης και έπαθε εγκεφαλικό» παρόλο που πολλοί του χρωστάνε όπως ο συγκατηγορούμενός του δημοσιογράφος της ΕΤ-3 για τον οποίο είπε «μου χρωστάει 12.500 ευρώ αλλά πως να με τα δώσει αφού τρώει από την πρόνοια».

Ο Μ. Καραμπέρης αναφέρθηκε επίσης και στη μέχρι τώρα ζωή του. Στην οικογένεια του και κυρίως στον πατέρα του, στα παιδιά του, αλλά και στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως ούτε άγγελος είναι, μα ούτε και διάολος. Έτσι και ζήτησε συγγνώμη από τους συγκατηγορούμενους του και τα παιδιά του, κάνοντας λόγο μάλιστα για τον τζόγο που τον «αρρώστησε».

Μάλιστα δήλωσε πως όταν αφεθεί ελεύθερος θα ιδρύσει φορέα για τους εξαρτημένους από τον τζόγο.

Ο κατηγορούμενος μίλησε για τα παιδικά του χρόνια που πέρασε σε ορφανοτροφείο, την περίοδο των σπουδών του στη Φλωρεντία, τους τρεις γάμους του και την πνευματική του επαφή με τον Αγιορείτη γέροντα Παΐσιο, ενώ έκανε ξεχωριστή αναφορά στον πατέρα του, ενθυμούμενος το μονοπώλιο των χορών που είχε ο τελευταίος στα κέντρα διασκέδασης της Θεσσαλονίκης. Αναφερόμενος στην κοινωνική δράση που ανέπτυξε ο ίδιος είπε ότι διοργάνωσε συναυλία με τη Βίκυ Μοσχολιού στις φυλακές Διαβατών και φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα με καλλιτέχνες μετά το μεγάλο σεισμό της Θεσσαλονίκης, το 1978.

Σε ό,τι αφορά την ενασχόλησή του με τα ακίνητα, τόνισε ότι αυτή του απέφερε σημαντικά έσοδα, επισημαίνοντας ότι δύο από τα κτίρια ιδιοκτησίας του τα μίσθωνε στο δημόσιο με συνολικό τίμημα 26.400 ευρώ μηνιαίως.