venizelos_20120521_01.jpg

«Εάν για οποιονδήποτε διαδικαστικό λόγο ή για οποιαδήποτε μικροκομματική σκοπιμότητα η Βουλή των Ελλήνων δεν κατορθώσει να ψηφίσει μία πλήρη σύγχρονη ολοκληρωμένη νομοθεσία, όπως επιβάλλουν οι …»

ευρωπαϊκές προδιαγραφές, θα έχουμε κάνει την πρώτη πράξη αυτοκτονίας της Ελληνικής Δημοκρατίας».

Αυτό υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε ομιλία του στην ημερίδα που διοργάνωσε το ΙΣΤΑΜΕ και ο Δήμος Θεσσαλονίκης, στο δημαρχείο της πόλης, με θέμα: «Στην Θεσσαλονίκη της μνήμης δεν έχουν θέση ο ναζισμός, ο ρατσισμός, η βία».

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως «η Θεσσαλονίκη ήταν και πρέπει να παραμείνει μια πόλη ανοικτή, μια πόλη που μπορεί να επικοινωνεί με τα μηνύματα της ιστορίας και τις προκλήσεις του μέλλοντος. Η κλειστή, ξενοφοβική, μίζερη Θεσσαλονίκη, δεν εκφράζει την κοινωνία της, δεν εκφράζει τους προοδευτικούς πολίτες της πόλης αυτής».

Φέρνοντας το παράδειγμα των ΗΠΑ του Ρούσβελτ και της αύξησης των ποσοστών της ακροδεξιάς στην Ολλανδία, που δεν πλήττεται από την οικονομική κρίση, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι «δεν οδηγεί ευθύγραμμα και μονοσήμαντα η οικονομική κρίση στην εμφάνιση ακροδεξιών φαινομένων και κυρίως στην ενθάρρυνση του ναζισμού, δηλαδή απάνθρωπων και βάρβαρων μορφών πολιτικής και κοινωνικής συμπεριφοράς. Πρέπει να ψάξουμε αλλού, βαθύτερα στις αντιδράσεις της ελληνικής κοινωνίας, στη νοοτροπία, στη σχέση με τη βία, στο πού οδηγεί ο παραλογισμός της δημαγωγίας και της συνωμοσιολογίας».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε «νόθα» τη διάκριση μνημονιακών και αντιμνημονιακών κομμάτων, που «καλλιεργεί το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής» και «παλαιοκομματική» τη διάκριση Δεξιών και Αριστερών κομμάτων, η οποία «απαγορεύει να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής».

Τέλος, μίλησε για «λάθος της Δεξιάς», να κρατήσει δεσμούς με την Άκρα Δεξιά, κάτι που εξέφρασε την ελπίδα να διορθωθεί το ταχύτερο δυνατόν.