venizelos_amea_sykies_20130608_01.jpg

Το ένα χέρι νίβει το άλλο… Αυτό προκύπτει από την σημερινή επίσκεψη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία Συκεών και την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για την κοινωνική συνοχή στη Νεάπολη. …»

 

Ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών και προέδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας Σίμος Δανιηλίδης ζήτησε «υποστήριξη» κι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος από την πλευρά του «συνεργασία για την προώθηση κοινωνικών πολιτικών».

Η μέρα του Ευάγγελου Βενιζέλου άρχισε με επίσκεψη στο ΚΔΑΠ-ΜΕΑ Συκεών. Εκεί τα παιδιά τον υποδέχτηκαν με τη φράση «χαρήκαμε που σας βλέπουμε και από κοντά». Στην επίσκεψη του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνοδευόταν από τον δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών Σίμο Δανιηλίδη, τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Δημήτρη Απατσίδη, τις υπεύθυνες του Γραφείου Κοινωνικής Πολιτικής και Πρόνοιας του δήμου και του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ Μάρω Βασσάρα και Στέλλα Βόβουρα αντίστοιχα, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Αντώνη Σαουλίδη, άλλα μέλη της διοίκησης και δημοτικούς συμβούλους.

Στις εγκαταστάσεις όπου λειτουργεί πλυντήριο-στεγνωτήριο, μονάδα ανακύκλωσης χαρτιού και μονάδα έκδοσης του περιοδικού «Χαμογελάστε μαζί μας» τον ξενάγησε μια από τις παλαιότερες επωφελούμενες της δημοτικής υπηρεσίας ΑμεΑ, η Σόνια.

«Δεν ξεχνάμε ότι εδώ ερχόμαστε για να περάσουμε πάνω από όλα καλά. Γι’ αυτό και δύο φορές την εβδομάδα κάνουμε μικρές εξορμήσεις, άλλοτε σε πολιτιστικά δρώμενα, όπως εκθέσεις και επισκέψεις σε μουσεία, και άλλοτε για διασκέδαση και χαλάρωση σε καφετέριες και εμπορικά κέντρα», του είπε και τον κάλεσε να γίνει… φίλος του Κέντρου στo… Facebook!

Δανιηλίδης: «Αντιμετωπίσαμε φαινόμενα κοινωνικού ρατσισμού»

Περήφανος για το έργο του Κέντρου δήλωσε ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης. Είπε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να συμβάλει στην αποϊδρυματοποίηση, που είναι και επιταγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έφερε το παράδειγμα του κέντρου που φιλοξενεί 92 παιδιά στις εγκαταστάσεις των Συκεών και άλλα 60 σε αυτές της Νεάπολης και στο οποίο εργάζονται 50 και πλέον ψυχολόγοι, λογοθεραπευτές, κοινωνικοί επιστήμονες ψυχίατροι, ειδικοί παιδαγωγοί, κ.λπ.

Συνέκρινε και το κόστος κόστος με ιδιωτικές δομές του είδους. Όπως είπε, στο δήμο το κατά κεφαλήν κόστος είναι στα 5.000 ευρώ, όταν αντίστοιχα στον ιδιωτικό τομέα και τις δομές “κλειστής φροντίδας” αγγίζει τις 20.000 ευρώ.

«Αντιμετωπίσαμε ακαριαία με αποφασιστικότητα, διάλογο και πειθώ στην εμφάνισή τους φαινόμενα κοινωνικού ρατσισμού τα πρώτα χρόνια λειτουργίας των ΚΔΑΠ-ΜΕΑ», παραδέχτηκε και εξήγησε πως αυτά ήταν «κινήσεις συγκέντρωσης εκατοντάδων υπογραφών από τους περίοικους, ώστε να αποτρέψουν τη λειτουργία των δομών. Οφείλουμε ως πολίτες, ως τοπική κοινωνία και ως Τ.Α. να αγκαλιάσουμε αυτούς τους συμπολίτες μας και τις οικογένειές τους», σημείωσε, καλώντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να στηρίξει τις προσπάθειες της Τ.Α., για τη χρηματοδότηση των δομών κοινωνικής φροντίδας», είπε.

Ζήτησε στήριξη από τον κ. Βενιζέλο, για «τη μεταφορά των υπολοίπων των αναπορόφητων κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Ήταν και είναι θέσεις και προτάσεις μας και αποδεικνύεται με τις πρόσφατες αποφάσεις που βρέθηκαν τα 150 εκατ. ευρώ για τη μεταφορά για την επόμενη χρονιά, ότι και υλοποιήσιμες ήταν και μπορούσαν να γίνουν και πέρσι και μπορούν να γίνουν  και τα επόμενα χρόνια», κατέληξε.

Βενιζέλος: «Θα βγούμε από την κρίση και μέσα από την κοινωνική συνοχή»

«Θα ξεπεράσουμε την κρίση, αρκεί να είμαστε ενωμένοι και σταθεροί στη γραμμή μας. Αλλά υπάρχουν κάποια πράγματα που ξεπερνούν ούτως ή άλλως την κρίση, είναι πιο βαθιά, όπως είναι για παράδειγμα η αναπηρία, κάθε είδους αναπηρία. Και έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία η κοινωνία να δει την αλληλεγγύη της και την ευαισθησία της, και αυθόρμητα μέσα από τις ατομικές δράσεις και μέσα από τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, αλλά κυρίως μέσα από την Τ.Α.  Χρειαζόμαστε και ανθρωπιά και δικαιοσύνη και αλληλεγγύη», απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ.Βενιζέλος παραδέχτηκε ότι «υπάρχουν τα κονδύλια αυτά. Υπάρχουν πράγματι αναπορόφητα κονδύλια από τα διαρθρωτικά ταμεία που μπορούμε να τα στρέψουμε στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο με τη βοήθεια της Αυτοδιοίκησης για τις δομές κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης, αλλά και για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Και πρέπει να γίνει στόχος και συνείδησή μας πως δεν θα βγούμε μόνο δημοσιονομικά, ούτε μόνο αναπτυξιακά, αλλά μέσα από την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη μέσα από την καταπολέμηση της ανεργίας, μέσα από τη συγκράτηση της φτώχειας, μέσα από την αντιμετώπιση της αναπηρίας».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε «κοινωνικό πρόβλημα» το θέμα της αναπηρίας των παιδιών που «μπορεί να συμβεί στον καθένα».

“Να πείσουμε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί νέα μέτρα”

Μετά την επίσκεψη στο ΚΔΑΠ-ΜΕΑ Συκεών ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος μετέβη στο δημοτικό κατάστημα Νεάπολης, όπου είχε προγραμματιστεί ομιλία του με θέμα  «Κοινωνική Συνοχή και Αλληλεγγύη – Προϋπόθεση εξόδου από την κρίση».

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο το παιχνίδι παίζεται –όπως είπε- στο πεδίο της καθημερινότητας. «Όχι σε μεγαλεπήβολες πολιτικές εθνικού επιπέδου ή πολύ περισσότερο ευρωπαϊκού επιπέδου, αλλά στην καθημερινότητα στη μικρή κλίμακα, και εκεί η Τ.Α. πρώτη βαθμού είναι το βασικό όργανο που έχουμε για να προστατεύσουμε την κοινωνική συνοχή».

«Αυτό που έχει σημασία είναι να αντλήσουμε τα ισχυρότερα και σοβαρότερα επιχειρήματα προκειμένου να πείσουμε τους συνομιλητές μας ότι η Ελλάδα και δεν πρέπει και δεν μπορεί να λάβει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα» δήλωσε ο Ευ.Βενιζέλος, με αφορμή τη συζήτηση που άνοιξε γύρω από την έκθεση του ΔΝΤ και τα λάθη των εταίρων μας.

«Να πείσουμε τους συνομιλητές μας να μείνουν στην ανειλημμένη δέσμευση τους να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους, με όλα τα μέτρα που απαιτούνται, δηλαδή με ένα πρόσθετο 'κούρεμα' που θα μας επιτρέψει να ξεπεράσουμε πραγματικά την κρίση» είπε ο κ. Βενιζέλος κατά την ομιλία του στο πρώην δημαρχείο Νεάπολης, όπου παρουσίασε τις θέσεις και προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη.

Για τους εταίρους μας τόνισε πως «νομίζουν ότι μπορούν να αναπτύσσουν ένα διάλογο συγκρουσιακού χαρακτήρα μεταξύ τους στις πλάτες του ελληνικού λαού και η συζήτηση σχετικά με την έκθεση του ΔΝΤ δείχνει πόσο δύσκολοι ήταν και είναι πάντα οι διεθνείς συσχετισμοί».