apotelesmata_exetaseis_1.jpg

Δυο παράγοντες αναδεικνύει, σε ρεπορτάζ της, η Καθημερινή της Κυριακής, για το τι θα γίνει εφέτος με τις βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ: Ο πρώτος είναι η δυσκολία των μαθημάτων στα οποία …»

εξετάστηκαν οι υποψήφιοι στις Πανελλαδικές. Ο δεύτερος είναι η μείωση του αριθμού των εισακτέων.

Έτσι, οι προβλέψεις δεν μπορούν να θεωρούνται σίγουρες. Το σίγουρο είναι ένα: Εφέτος δε θα εισαχθεί κανείς με μέσο όρο βαθμολογίας… 3,6 όπως έγινε πέρσι σε σχολή των ΤΕΙ Αγίου Νικολάου Κρήτης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, στα πέντε πεδία αναμένουμε τα εξής:

- 1ο (νομικές, παιδαγωγικά κ.ά.): Οι υποψήφιοι πήγαν χειρότερα σε Μαθηματικά Γενικής Παιδείας, Αρχαία και Λογοτεχνία. Στα υπόλοιπα μαθήματα οι επιδόσεις είναι αντίστοιχες των περυσινών. Την ίδια στιγμή οι θέσεις θα μειωθούν στα ΑΕΙ (από 15.305 σε 14.000) και στα ΤΕΙ (από 1.666 σε 1.000), κάτι που προσδίδει ανοδική τάση στις βάσεις. Ετσι οι υψηλές βάσεις δείχνουν να παραμένουν στα επίπεδα του 2012 ή να κινούνται ελαφρώς πτωτικά, οι μεσαίες να κινούνται ελαφρώς ανοδικά και οι χαμηλές όπως πέρυσι.

- 2ο (τμήματα μαθηματικών, φυσικής κ.ά.): Οι υποψήφιοι τεχνολογικής κατεύθυνσης αντιμετώπισαν δυσκολότερα θέματα σε σχέση με πέρυσι σε Μαθηματικά, Φυσική και Ανάπτυξη Εφαρμογών ενώ στις Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης απέδωσαν καλύτερα. Σε συνδυασμό με την αύξηση των θέσεων στα ΑΕΙ (από 6.370 σε 8.500) και τη μείωση στα ΤΕΙ (από 1.113 σε 1.100) εκτιμάται ότι οι υψηλές βάσεις θα κινηθούν πτωτικά, οι μεσαίες ελαφρώς πτωτικά και οι χαμηλές των πανεπιστημιακών τμημάτων στα περσινά επίπεδα.

- 3ο (ιατρικές κ.λπ.): Για τις βάσεις των Ιατρικών (οι θέσεις των οποίων παραμένουν στα επίπεδα του 2012), η τάση είναι ελαφρώς πτωτική διότι η Βιολογία και η Χημεία κατεύθυνσης (μαθήματα βαρύτητας) δυσκόλεψαν τους υποψηφίους. Επιπρόσθετα, η δυσκολία των θεμάτων σε Μαθηματικά και Φυσική κατεύθυνσης δεν δίνει «αντίβαρα» στήριξης των βάσεων των Ιατρικών. Αντίθετα, καθώς οι συνολικές θέσεις του πεδίου θα είναι στα ίδια με πέρυσι επίπεδα (1.908 σε ΑΕΙ, 2.717 σε ΤΕΙ), οι βάσεις των σχολών μεσαίας ζήτησης θα κινηθούν στα ίδια με το 2012 επίπεδα.

- 4ο (πολυτεχνεία, τεχνολογικές σχολές): Οι βάσεις θα κινηθούν αντίστοιχα με εκείνες του 2ου πεδίου, αφού οι θέσεις σε ΑΕΙ θα αυξηθούν (από 4.675 σε 6.900), ενώ οι θέσεις των ΤΕΙ θα μειωθούν (από 8.208 σε 5.000). Βέβαια, το εύρος της πτώσης στις υψηλόβαθμες σχολές του πεδίου εξαρτάται από το πλήθος των υποψηφίων, που θα δηλώσουν τις Ιατρικές και τις Πολυτεχνικές σχολές ως πρώτη προτίμηση.

- 5ο (οικονομικές σχολές): Οι επιδόσεις στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας είναι πολύ χαμηλότερες από του 2012, ενώ στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας ελαφρώς χαμηλότερες στη βαθμολογική κλίμακα των αρίστων (πάνω από 18). Με δεδομένο ότι οι θέσεις των ΑΕΙ θα αυξηθούν (από 4.891 σε 6.500) ενώ των ΤΕΙ θα μειωθούν (από 4.632 σε 2.000), οι βάσεις όλων των σχολών θα κινηθούν πτωτικά.