ekbiastes_2012_01_21_02.jpg

«Κόλαφος» εναντίον του 60χρονου επιχειρηματία, βασικού κατηγορούμενου στην υπόθεση της λεγόμενης «μαφίας του Θερμαϊκού» που ενέχεται σε υποθέσεις τοκογλυφίας και εκβιασμών, ήταν η κατάθεση, ενώπιον του …»

Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, μάρτυρα, που υποστήριξε ότι υπήρξε θύμα του κυκλώματος.

Ο μάρτυρας προσκόμισε στο δικαστήριο επιστολές που του απέστειλε ο κατηγορούμενος, μέσα από τις φυλακές, στις οποίες απευθύνει στον μάρτυρα πρόταση εξωδικαστικού συμβιβασμού, προκειμένου να αποσύρει τους σε βάρος του ισχυρισμούς.

«Είμαι σε τραγική κατάσταση. Υποφέρω. Είμαι ζωντανός-νεκρός. Ζω μία αληθινή ελληνική τραγωδία. Το 'σάπιο σύστημα' με έχωσε μέσα. Στήθηκε ένα σόου από το Τμήμα Εκβιαστών πάνω στο πτώμα μου για να πάρουν γαλόνια κάποιοι στρατηγοί της ΕΛ.ΑΣ.. Βοήθησέ με να βγω ζωντανός από αυτήν την αποθήκη ψυχών», ανέφερε ο 60χρονος σε μία από τις επιστολές του, το περιεχόμενο της οποίας διάβασε ο πρόεδρος του δικαστηρίου κατά την ακροαματική διαδικασία.

Σύμφωνα με το μάρτυρα, ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας, μέσω του αδελφού του και του γιου του, ανέλαβε πρωτοβουλία να τα 'βρει' μαζί του στο πλαίσιο της διαδικασίας της ποινικής συναλλαγής η οποία όμως -ούτως ή άλλως- δεν προχώρησε. Όπως κατέθεσε, του προτάθηκε να λάβει 25.000 ευρώ και να 'κλείσουν' οι οφειλές από τα τοκογλυφικά δάνεια που έλαβε από τον 60χρονο, ενώ, ταυτόχρονα, θα 'έσωζε' τα ακίνητά του που ήταν προσημειωμένα. «Ως αντάλλαγμα θα έπρεπε να καταθέσω στις δικαστικές αρχές ότι δεν υπάρχει τοκογλυφία κι ότι δεν επιθυμώ την ποινική του δίωξη. Δεν δέχθηκα, γιατί θα ήταν 'αέρας' αυτά που πέρασα επί 15 χρόνια», είπε ο μάρτυρας.

Νωρίτερα, ο ξενοδόχος περιέγραψε τον τρόπο που έμπλεξε στα 'δίχτυα' του 60χρονου και τις μεταξύ τους συναλλαγές. Σύμφωνα με όσα είπε, το 2000 ζήτησε και πήρε δάνειο περίπου 60.000 ευρώ (τότε 20 εκατ. δρχ.) για να ολοκληρώσει την κατασκευή του ξενοδοχείου του στη Χαλκιδική. «Υπέγραψα επιταγές 6μηνης πίστωσης αξίας 25 εκατ. δρχ. Έως το 2006 είχα ήδη αποπληρώσει σταδιακά τα 2/3 του ποσού (45.000 ευρώ). Το χρέος όμως είχε φτάσει στις 520.000 ευρώ (περίπου 170 εκ. δραχμές) από τα οποία πλήρωσα 416.000 ευρώ», ισχυρίστηκε, τονίζοντας ότι ο κατηγορούμενος του προσημείωσε ακίνητα για 821.000 ευρώ.

Τους παραπάνω ισχυρισμούς αμφισβήτησε ο κατηγορούμενος, ο οποίος, παρεμβαίνοντας στη διαδικασία, είπε: «Συνολικά του έδωσα 700.000 ευρώ. Το ποσό το θυμάμαι γιατί με 'καίει'. Τα πήρε 'ζεστά'. Τα 'έφαγε' στο καζίνο, στα μπουζούκια και στα γούστα».

Σε ερώτηση, πάντως, του δικαστηρίου εάν δέχθηκε απειλές, ο μάρτυρας απάντησε αρνητικά. «Πιστόλια και κουμπούρια δεν υπήρχαν» τόνισε χαρακτηριστικά.