Σύσκεψη φορέων για το θέμα της πώλησης της ΕΥΑΘ πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης μετά από πρόσκληση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ Κ.Μ.) και του δικτύου
πολιτών και φορέων SOSTE ΤΟ ΝΕΡΟ.


Στη σύσκεψη συμμετείχαν η ΠΕΔ Κ.Μ. και δήμαρχοι του νομού Θεσσαλονίκης, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, η αντιπρόεδρος του ΤΕΕ Τ.Κ.Μ, Άννα Μίχου, ο Πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, εκπρόσωποι της ΕΔΟΘ-ΑΔΕΔΥ, του Εμπορικού Συλλόγου, της περιβαλλοντικής οργάνωσης ΚΑΛΛΙΣΤΩ, εκπρόσωποι του δικτύου SOSTE ΤΟ ΝΕΡΟ και της κίνησης 136.

Σημαντική θεωρήθηκε και η τοποθέτηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου, Μισέλ Μπαρνιέ, υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα του πόσιμου νερού μετά την δημοσιοποίηση των υπογραφών της πανευρωπαϊκής πρωτοβουλίας Right2Water.

Αποφασίστηκε να γίνει συλλαλητήριο σήμερα (είναι σε εξέλιξη) για το θέμα του νερού και της πώλησης της ΕΥΑΘ, δήμαρχοι, εκπρόσωποι του δικτύου SOSTE ΤΟ ΝΕΡΟ και φορείς της πόλης να παραστούν στην αυριανή γενική συνέλευση της ΕΥΑΘ, να ενημερωθεί, από την ΠΕΔ, ο νεός υπουργός Εσωτερικών Εσωτερικών για το θέμα του δημοψηφίσματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για το έλλειμμα θεσμικού πλαισίου τοπικών δημοψηφισμάτων, να γίνει παράσταση δημάρχων και φορέων στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και να συναντηθεί η ΠΕΔ με βουλευτές του νομού και Νομαρχιακές Επιτροπές των κομμάτων.

Οι δήμοι θα αξιοποιήσουν, επίσης, τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούν για να ενημερώνουν τον κόσμο, ενώ θα δημιουργηθεί επιστημονική και νομική ομάδα υποστήριξης του δημοψηφίσματος. Οι φορείς σχεδιάζουν το δημοψήφισμα να διενεργηθει το φθινόπωρο και, ως τότε, να πραγματοποιούνται εκδηλώσεις και «γιορτές νερού».

Επίσης, θα δημιουργηθούν ομάδες εργασίας από επιστημονικούς, ακαδημαϊκούς και παραγωγικούς φορείς για την ανάδειξη και αξιολόγηση εναλλακτικών λύσεων και τη διατύπωση στρατηγικής πρότασης για ένα αποτελεσματικό μοντέλο της ΕΥΑΘ με δημόσιο χαρακτήρα και κοινωνικό έλεγχο και η διοργάνωση διεθνών συναντήσεων ανταλλαγής εμπειριών και τεχνογνωσίας.

Τέλος, ομάδα νομικών συμβούλων θα εξετάσει τη δυνατότητα νομικών προσφυγών κατά των αποφάσεων του ΤΑΙΠΕΔ.