via_01.jpg

Είκοσι γυναίκες, με τα παιδιά τους, θύματα ψυχολογικής αλλά και σωματικής βίας θα μπορεί να φιλοξενεί ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας και των Παιδιών τους, που ανοίγει, τον επόμενο μήνα, ο δήμος Θεσσαλονίκης. …»

Σήμερα ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης και η αρμόδια αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Καλυψώ Γούλα έδωσαν τις πρώτες πληροφορίες για τη νέα δομή. Αύριο, στις 7 το απόγευμα, σε ειδική εκδήλωση στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου θα γίνει η παρουσίαση της νέας δομής και των χώρων της.

Για την έναρξη λειτουργίας της δομής δόθηκαν 700.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ. Από αυτά, τα 100.000 ευρώ πήγαν για την ανακαίνιση του χώρου και τα 500.000 ευρώ θα δοθούν, για δύο χρόνια, στα λειτουργικά έξοδα και τη μισθοδοσία για έναν ψυχολόγο, έναν παιδοψυχολόγο, έναν κοινωνικό λειτουργό, έναν φύλακα κι έναν διοικητικό υπάλληλο. Οι προσλήψεις θα κλείσουν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, όταν και θα γίνει διαγωνισμός μέσω ΑΣΕΠ για μία θέση ΠΕ Διοικητικού.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης  θα βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και μέσω της τετραψήφιας τηλεφωνικής γραμμής της στην οποία μπορούν να απευθύνονται σε 24ωρη βάση οι γυναίκες- θύματα κακοποίησης, για τις οποίες υπάρχει δυνατότητα φιλοξενίας και ψυχολογικής υποστήριξης, ενώ παράλληλα γίνεται προσπάθεια να εξασφαλιστεί η νομική τους υποστήριξη και αν χρειαστεί η νοσοκομειακή τους περίθαλψη.

«Δεδομένης και της οικονομικής κρίσης η οποία επιτείνει τις συμπεριφορές της βίας και καθώς υπάρχουν θύματα κακοποίησης τόσο από σωματική όσο και ψυχολογική βία, η συγκεκριμένη δομή έρχεται να καλύψει ένα κενό φιλοξενώντας 20 γυναίκες με τα παιδιά τους» ανέφερε η Καλυψώ Γούλα, σημειώνοντας ότι ο Δήμος  επενδύει στην συνεργασία φορέων και οργανώσεων κατά την άσκηση της κοινωνικής πολιτικής του.