Τη δική του απάντηση για τους λόγους που τον έκαναν να παραμείνει στο κυβερνητικό σχήμα, μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ, δίνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Σε δυο κυριακάτικες εφημερίδες δημοσιεύονται σήμερα δυο άρθρα του, με τα οποία δίνει εξηγήσεις. ...»


Σε άρθρο του στο Βήμα της Κυριακής, με τίτλο «Η δημοκρατική παράταξη είναι εδώ!» αναφέρει: «Το ΠΑΣΟΚ ξέρει τις δυσκολίες και τους κινδύνους μίας κυβερνητικής συνεργασίας με τη συντηρητική παράταξη που έχει τα δικά της προτάγματα, τους δικούς της ρυθμούς, τις δικές της πρακτικές. Δεν κάνουμε όμως κάτι περίεργο σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Κάνουμε κάτι εθνικό αναγκαίο. Η εθνική ανάγκη μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως ισχυρή, δίκαιη και έντιμη βάση συνεργασίας».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις η κυβερνητική συνεργασία επαναθεμελιώνεται. 

«Η εθνική στρατηγική δεν αρκεί να επιβεβαιωθεί. Πρέπει να προσλάβει τη μορφή ενός ολοκληρωμένου στις λεπτομέρειές του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης, ικανού να πείσει και να παρακινήσει όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου».

Προσθέτει ότι «η δημοκρατική παράταξη είναι και πάλι ο εγγυητής της σταθερότητας» και υπογραμμίζει ότι «'Σχέδιο Β' ούτε υπήρχε, ούτε υπάρχει».

«Το ευρωπαϊκό γήπεδο είναι δύσκολο, μυωπικό, συντηρητικό και επίμονο. Αλλά είναι το καλύτερο για να μην πω το μόνο που υπάρχει για τη χώρα μας» καταλήγει.

Σε άλλο άρθρο του, στο Έθνος της Κυριακής, ο κ. Βενιζέλος αναφέρει πως το βασικό δίδαγμα της κρίσης είναι ότι «στην πατρίδα μας δεν υπάρχουν πια περιθώρια για μικρές, κομματικές ή προσωπικές επιλογές».

Ο κ. Βενιζέλος σημειώνει ότι και πάλι το ΠΑΣΟΚ κλήθηκε να διασφαλίσει τη σταθερή και ομαλή πορεία της κυβέρνησης και της χώρας και το έκανε.

«Το εθνικό συμφέρον προτάσσεται κάθε κομματικής επιδίωξης. Η δημοκρατική παράταξη και στο παρελθόν και τώρα υπάρχει χάριν του λαού και του έθνους» τονίζει.

Σημειώνει, τέλος, πως αρχίζει τώρα μια νέα φάση κατά την οποία «απαιτούνται εγγυήσεις σοβαρότητας, ενότητας, αποτελεσματικότητας και επιτυχίας. Εγγυήσεις προγραμματικές, οργανωτικές, προσωπικές».