Του NIKOY ΝΥΦΟΥΔΗ*


Όταν το 2003 συμμετείχα στην κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθηνών δεν φανταζόμουν πως λίγα χρόνια αργότερα στην ίδια θέση που βρέθηκε η Σκάρλετ Γιόχανσον και ο Μπιλ Μάρεϊ, θα βρισκόταν η Ελληνική Κυβέρνηση.
Βέβαια θα μου πείτε, πως τότε δεν φανταζόμουν σε καμμία περίπτωση την πιθανότητα συγκυβέρνησης της Λαϊκής Δεξιάς με το φιλολαϊκό ΠΑΣΟΚ, αλλά αυτό είναι άλλο κεφάλαιο.


Στις σημερινές συνθήκες νομίζω πως η ρώσικη ρουλέτα που αποφάσισε να παίξει ο πρωθυπουργός, αντί να οδηγήσει σε αυτοχειρία τον ίδιο και την κυβέρνησή του, φλερτάρει με το να έχει τις ίδιες διεθνείς συνέπειες με το δημοψήφισμα του Γιώργου Παπανδρέου. Νευρικό κλονισμό. Η ομοιότητα εναπόκειται και σε ένα άλλο σημείο, αυτό του κακού timing.Είναι γνωστό της πάσης, άλλωστε, πως ο χρόνος στην πολιτική είναι εξίσου σημαντικός με το αποτέλεσμα.

Η δυνατότητα που μου δίνει το The Life Goddess να παρακολουθώ την Βρετανική πολιτική σκηνή είναι ένα μεγάλο μάθημα περί κυβερνήσεων συνεργασίας. Εκεί, οι Συντηριτικοί κρατούν τουλάχιστον τα προσχήματα και δείχνει να σέβονται τους Φιλελεύθερους Δημοκρατικούς. Μπορεί να φθείροναι και εκεί τα κόμματα της κυβέρνησης αλλά οι Εργατικοί του Μίλιμπαν - με διαφορά πιο σοβαροί από το ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα – περιμένουν υπομονετικά να έρθει η ώρα τους να κυβερνήσουν και δεν τάζουν λαγούς με πετραχήλια.

Το ερώτημα που πλανάται στο μυαλό μου τις τελεταίες ώρες είναι αν θα μπορούσε να κάνει αλλιώς ο κ. Κουβέλης όταν πραγματικά φαίνεται πια πως τον πρωθυπουργό  δεν τον λες και ομαδικό παίχτη. Μόνο ο κ. Βενιζέλος φαίνεται να είναι σταθερός αν και δεν θυμάμαι κάτι τέτοιο να είχε γίνει όταν το κόμμα του βρισκόταν στην εξουσία. Το ζητούμενο που προκύπτει είναι αν ο λαός μπορεί να εμπιστευτεί πια τα κόμματα της Ελληνικής Βουλής και αν με αυτή τη συμπεριφορά μπορούν να ανακόψουν την ανοδική πορεία της Χρυσής Αυγής, που όπως φαίνεται εισπράττει όλο την ελληνική πολιτική ανευθυνότητα που μέχρι πρόσφατα ψήφιζε τα δύο μεγάλα κόμματα. Τελείωσαν τα ρουσφέτια, μάς τελείωσε και η στήριξη στη λογική. Ετσι είσαι εσύ; Θα σου δείξω εγώ!

Αν θα αντέξει η κυβέρνηση, αν η ΔΗΜΑΡ θα βρει το δρόμο της ή αν το ΠΑΣΟΚ μπει στην επόμενη Βουλή είναι ερωτήσεις που θα απαντήσει η ιστορία. Το σίγουρο είναι πως μπαίνουμε και πάλι σε μια περίοδο κρίσης. Κρίσης ικανοτήτων για το πολιτικό προσωπικό μας, που εμφανίζεται κατώτερο των περιστάσεων. Σε καμία περίπτωση, όμως, αυτό δεν θα πρέπει να μας αποπροσανατολίσει αναφορικά με τη Χρυσή Αυγή και την πορεία της χώρα που όλοι μας χαράζουμε καθημερινά με τις προσωπικές μας θυσίες. Αυτοσυγκράτηση και σύνεση την ύστατη ώρα...
________________________________________________________________________

*Ο Νίκος Νυφούδης είναι οικονομολόγος, επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας-Χορτιάτη και δημιουργός του "The Life Goddess"