Έντεκα πόλεις της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Μπολόνια, Βενετία, Τεργέστη, Λουμπλιάνα, Βιέννη, Μπρατισλάβα, Βουδαπέστη, Θεσσαλονίκη, Σόφια, Ζάγκρεμπ και Βουκουρέστι), συνεργάζονται για την οργάνωση ενός δικτύου βασικών κόμβων επιβατικών σιδηροδρομικών μεταφορών στην περιοχή, με σκοπό την αύξηση της χρήσης του σιδηροδρόμου.  


Στο πλαίσιο της συνεργασίας, που έχει τίτλο RAIL4SEE “Rail Hub Cities for South East Europe: Οι πόλεις της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ως σιδηροδρομικοί κόμβοι μεταφορών”, o Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία  με τη  ΤΡΑΙΝΟΣΕ AE και το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ) διοργανώνει το 2ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο του έργου. Το συνέδριο άρχισε στις 9 το πρωί, στη αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θεσσαλονίκης και θα συνεχιστεί ως τις 4 το απόγευμα.

Οι έντεκα πόλεις που συμμετέχουν (ανα)ζητούν λειτουργία νέων σιδηροδρομικών υπηρεσιών και τον καλύτερο συντονισμό  των υπαρχόντων, βελτιστοποίηση της συνέργειας του σιδηροδρόμου με τα άλλα μέσα μεταφοράς σε επίπεδο πόλης, αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για την ολοκληρωμένη πληροφόρηση των επιβατών σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού τους και την εφαρμογή ολοκληρωμένου/ενιαίου εισιτηρίου.

Θα διερευνήσουν, ακόμη, τρόπους συνεργασίας μεταξύ Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα για την βιώσιμη ανάπτυξη των μέσου στη Νοτιανατολική Ευρώπη.  

Για την υλοποίηση των παραπάνω στόχων συνεργάζονται 28 εταίροι από 10 χώρες της ΝΑ Ευρώπης, με τη συμμετοχή  πέντε Οργανισμών Σιδηροδρόμων, τεσσάρων αρμόδιων Υπουργείων, πέντε Παρόχων Δημοσίων Συγκοινωνιών σε μητροπολιτικό και περιφερειακό επίπεδο, εννέα Οργανισμών Τοπικής αυτοδιοίκησης στην περιοχή καθώς επίσης ερευνητικοί και συμβουλευτικοί φορείς.   

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του έργου: www.rail4see.eu  

Θα συζητηθεί, ακόμη, ο τρόπος με τον οποίο ολοκληρωμένες μεταφορικές υπηρεσίες και ευφυή συστήματα μεταφορών θα επηρεάσουν το μελλοντικό προφίλ των μητροπολιτικών περιοχών και των περιφερειών, ενώ θα αναζητηθούν οι πραγματικές ανάγκες (φορέων και μετακινούμενων).