kyrilos_thessaloniki_20130603_01.jpg

Δεκτός με τιμές αρχηγού εκκλησίας γίνεται, σήμερα, στο Άγιον Όρος, ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, Κύριλλος. …»

Χθες, ο πατριάρχης βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου συλλειτούργησε με τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Γρηγορίου του Παλαμά. «Ο Θεός να συνδέει τις χώρες και τους λαούς μας και να ενισχύει την ενότητα των Ορθοδόξων Εκκλησιών» ευχήθηκε μετά το «Χριστός Ανέστη».

Ο Πατριάρχης Μόσχας προσκύνησε το λείψανο του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους Θεσσαλονικείς αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο, στον πολιούχο Άγιο Δημήτριο και στη Θεσσαλονίκη, που όπως είπε αποτελεί σημαντική πόλη, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για όλο το σλαβικό κόσμο.

Αναφέρθηκε στους σπουδαστές από χώρες υπαγόμενες στη ρωσική εκκλησία που σπουδάζουν στο ΑΠΘ και τους χιλιάδες προσκυνητές που έρχονται κάθε χρόνο στη χώρα μας. «Εμείς ως εκκλησία καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να αυξηθεί το ρεύμα των προσκυνητών» τόνισε ο κ. Κύριλλος και συνέχισε: «Όσο περισσότεροι Ρώσοι έρχονται στην Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη, τόσο ισχυροποιούνται και στερεώνονται οι δεσμοί μας, τόσο καλύτερα αισθανόμαστε αυτή την αμοιβαία σχέση και την αγάπη».

Την αγάπη του ελληνικού λαού προς το ρωσικό, την ορθόδοξη εκκλησία του και την εκκλησιαστική ηγεσία του μετέφερε ο μητροπολίτης Άνθιμος, αλλά και το θαυμασμό προς τη Ρωσία «για την σημερινή ειρηνική συμμετοχή της» στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του σύγχρονου κόσμου. Εξήρε την προσωπικότητα του Πατριάρχη Μόσχας, ως παρουσία «με πολλά εχέγγυα για το μέλλον της Ορθοδοξίας στο σύγχρονο κόσμο» και πρόσθεσε ότι όλοι οι ορθόδοξοι «χαίρονται την ενότητα των ορθοδόξων εκκλησιών, με αυτονόητη την εκκλησιαστική κανονική τάξη». Σημείωσε επίσης, ότι ιστορικά οφείλεται «ευγνωμοσύνη» και προς τον Οικουμενικό Θρόνο που «κράτησε άσβεστη τη φλόγα της πίστεως, επί αιώνες».