Έδωσε 6,5 εκ. ευρώ για τον Ροναλντίνιο κι εκείνος… ούτε το συζήτησε. Προσφέρει 11,5 εκ. ευρώ στο ελληνικό κράτος και «σκοντάφτει» στην Τρόικα. Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης, σύμφωνα με όσα είπε, πριν από λίγο, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης», κατάλαβε πως… εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε γέλασε! ...»


Ο κ. Σαββίδης δήλωσε πως κυκλοφορεί με ταξί: «Δε φοβάμαι να κυκλοφορήσω στην πόλη. Χθες, κυκλοφορούσα με ταξί. Όταν, όμως, χάσαμε από τα Γιάννενα, ανησύχησα. Όταν βγήκα από το γήπεδο, υπήρχε πολύς κόσμος και όλοι ζητούσαν απαντήσεις. Θέλω να ζητήσω από τους φιλάθλους να ελέγχουν την οργή τους κι εσάς να τους νουθετείτε», είπε όταν τον ρώτησαν για τις αντιδράσεις του κόσμου.

Ο Ροναλντίνιο, τα χρήματα και η ελληνική πραγματικότητα

Φαίνεται πως αντιλήφθηκε ότι τα χρήματα δεν είναι αρκετά για να κάνεις μεγάλη ομάδα στην Ελλάδα: «Έπαθα πάρα πολύ μεγάλο σοκ. Μου έλεγαν οι ποδοσφαιριστές ότι μπορεί να δώσεις πάρα πολλά λεφτά, αλλά δε θα έρθουν καλοί ποδοσφαιριστές στην Ελλάδα. Οι άνθρωποι αυτοί, όπως κατάλαβα, θέλουν να παίξουν ποδόσφαιρο στη χώρα που, πραγματικά, υπάρχει ποδόσφαιρο», παραδέχτηκε.

Μάλιστα, σε κάποια στιγμή αποκάλυψε… πρόταση στο Ροναλντίνιο! «Όταν το ελληνικό πρωτάθλημα αποκτήσει κύρος, θα καλέσουμε και τους καλύτερους παίκτες. Προσέφερα 6,5 εκ. ευρώ στο Ροναλτνίνιο και δεν το συζητούσε», είπε.

Επανέλαβε πως «στόχος μας είναι να κερδίσουμε, του χρόνου, το ελληνικό πρωτάθλημα». Και επικαλέστηκε τον… Στάλιν, που είχε ζητήσει από στρατηγό του να μην ξαναπατήσει στο γραφείο του, επειδή δεν πίστευε στη νίκη: «Αν δεν υπάρχει πίστη, θα επικρατεί πανικός. Πρέπει να καταλάβουν οι παίκτες ότι αυτός που κατέχει, σήμερα, το Τσάμπιονς Λιγκ, δεν είναι καλύτερος από εμάς, απλά είναι καλύτερα προετοιμασμένος γι αυτόν τον σκοπό. Οι γείτονές μας από Βορρά, δεν είναι καλύτεροι από εμάς. Ιστορικά δεν είναι καλύτεροι! Διάβασα τη δήλωση του Θεοδωράκη γι αυτό»…

Επιμένει για Τσάμπιονς Λιγκ

Ο Ιβάν Σαββίδης επέμεινε στους μεγαλεπήβολους στόχους: «Δεν θα υπήρχε νόημα να επενδύσουμε σε μια ομάδα που δε θα μπορούσε να κερδίσει τις μεγαλύτερες ομάδες του κόσμου. Ο Θεός με στηρίζει. Είπα στον προπονητή ότι αν κερδίσεις τη Φενέρ Μπαχτσέ, θα πάρεις διπλά λεφτά. Δε φοβάμαι κανέναν. Αν εφαρμόσουμε όλα αυτά που σκεφτόμαστε δε θα φοβηθούμε καμία ομάδα», είπε. Για να προσθέσει λίγο αργότερα:

«Μπορούμε. Αλλά κι αν δεν τα καταφέρουμε, δε θα κρεμαστώ. Δεν έχουμε τίποτα να φοβόμαστε. Τα δικά μας λεφτά… μυρίζουν όπως και τα δικά τους. Θέλουμε να προετοιμάσουμε την ομάδα σωστά, να παλαίψουμε και να κερδίσουμε. Κι ας με κατηγορούν ότι βάζω υψηλούς στόχους»!

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, παραδέχτηκε πως… άλλαξε προτιμήσεις και από θαυμαστής του Ισπανικού ποδοσφαίρου, έγινε θαυμαστής του γερμανικού: «Όταν είδα πώς λειτουργούσε η γερμανική μηχανή και δεν άφηνε ελπίδες ούτε στη Μπαρτσελόνα, ούτε στη Ρεάλ, κατάλαβα τι γίνεται. Δε θέλω να κερδίζω αδύναμες ομάδες», είπε.

Ο Ολυμπιακός και τα χρέη

«Για μένα, το μεγαλύτερο επίτευγμα του ΠΑΟΚ ήταν ότι ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να μας κερδίσει, ούτε εντός ούτε εκτός. Βέβαια δεν είμασταν κι εμείς έτοιμοι. Ποιος λέει ότι με την κατάλληλη προετοιμασία δε θα τα καταφέρουμε», ρώτησε λίγο αργότερα; 


Όσον αφορά τα χρέη, είπε χαρακτηριστικά: «Αυτή είναι η χώρα μου. Δεν μπορώ να καταλάβω κάποια πράγματα. Προσφέρω λεφτά στο κράτος. Τους λέω να πάρουν τους φόρους και η ομάδα να αναπτυχθεί. Να έχουμε διαφανείς σχέσεις. Όμως υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες δυσκολίες. Τους φέρνω το παράδειγμα της ΑΕΚ. Υπάρχουν δύο λύσεις, για τις οποίες συζήτησα και με υπουργό Οικονομικών και με Σαμαρά. Ο ΠΑΟΚ έχει χρέη που εμφανίστηκαν πριν 10 χρόνια. Σε αυτά επιβάλατε πρόστιμα και τόκους, δημιουργώντας ένα τεράστιο χρέος. Τα πρωτογενή χρέη είναι στα 11 εκ ευρώ. Υπάρχουν δυο λύσεις. Πληρώνουμε τα λεφτά, ή δεν πληρώνουμε τα λεφτά. Τι θα κάνετε; Θα χρεοκοπήσετε τον ΠΑΟΚ; Ορίστε, κάντε το. Η τρίτη λύση που προτείνω εγώ είναι, καταλαβαίνοντας την πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση στην Ελλάδα, που χιλιάδες συνταξιούχοι παίνρουν ελάχιστη σύνταξη, τα κοινωνικά προγράμματα κλείνουν, δε ζητάω λεφτά. Προσφέρω 11,5 εκ ευρώ. Το πρωί συμφωνείτε, το βράδυ παίρνετε τα χρήματα».

Αναφερόμενος γενικότερα στο πρόβλημα ζήτησε από το κράτος «να δημιουργήσει τις συνθήκες έτσι ώστε οι εταιρίες να πληρώνουν τους φόρους». Παραδέχτηκε ότι «υπάρχουν προβλήματα με την τρόικα» κι επικαλέστηκε τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.

Ο Δώνης και τα… sms

Δε δίστασε να μιλήσει με λεπτομέρειες και για το θέμα του πρώην προπονητή του ΠΑΟΚ, Γιώργου Δώνη: «Κάλεσα τον Δώνη να έρθει στο Μακεδονία Παλάς. Κι εκείνος ήρθε με τη δικηγόρο του! Μου έδειξαν ένα απειλητικό sms. Αν είναι έτσι, ο άνθρωπος που το έστειλε θα φύγει από τον ΠΑΟΚ»!

Σχετικά με τα 20.000 ευρώ που διεκδικεί ο Γ. Δώνης, είπε πως «για μένα δεν είναι πολλά λεφτά για να πάω τον ΠΑΟΚ στα δικαστήρια. Αλλά ως άνθρωπος με τιμή έπρεπε να σηκώσει το τηλέφωνο και να πει: ‘κ. Σαββίδη πότε θα είστε στην Ελλάδα; Θα ήθελα να ζητήσω συγνώμη από τους φιλάθλους και να φύγω’. Ο Βρύζας, μετά το παιχνίδι που χάσαμε στην Τρίπολη, έστειλε ένα sms που έλεγε ‘δεν μπορώ να μείνω στην ομάδα’. Είπα να ηρεμήσει και να με περιμένει. Δεν έπραξε έτσι ο Δώνης. Όταν έβριζαν τη μητέρα του με πήρε τηλέφωνο και του έδωσα τη συμβουλή μου. Τώρα δεν μπορούσε να πάρει τηλέφωνο»; 

Ήταν, πάντως, άκαμπτος: «Αν θέλει να πάει στα δικαστήρια, ας πάει. Η άποψή μου είναι ότι πρέπει να ζητήσει συγνώμη από τον κόσμο του ΠΑΟΚ. Μας αφαίρεσε μια χρονιά. Δεν πήγε την ομάδα ούτε ένα βήμα μπροστά. Θα μπορούσαμε να χάσουμε το κύπελλο με ανταγωνισμό. Αλλά δεν έγινε έτσι. Ακόμη και μέσα στην Τούμπα δεν ευχαριστιόμουν ποδόσφαιρο. Το γεγονός ότι έφυγε ο Δώνης από την ομάδα δεν υπήρχε καμία υποψηφιότητα για προπονητής, δείχνει ότι δεν υπήρχε αυτό το σενάριο από ΄μας». 

Κι επέμεινε: «Ο ΠΑΟΚ είναι πολύ μεγάλος για το Δώνη. Όχι ότι δεν είναι καλός άνθρωπος, ή καλός προπονητής. Απλά ο ΠΑΟΚ χρειάζεται μεγαλύτερο προπονητή».

Πότε θα… φύγει ο Στέφενς

Όταν δημοσιογράφος ρώτησε αν ο Δώνης έφυγε επειδή δεν πέτυχε έναν –έστω- από τους στόχους, όπως ήταν το κύπελλο Ελλάδος, κι αν θα συμβεί το ίδιο με τον Στέφενς, απάντησε:

«Αν η ομάδα του Στέφενς δεν παίζει καλά, θα φύγει»!

Κι είπε ότι όταν ρώτησε τους ποδοσφαιριστές γιατί παίζουν έτσι, του απάντησαν «έτσι μας είπε ο προπονητής». Για να ρωτήσει: «Πιστεύετε ότι η Μάντζεστερ Γιουνάιτεντ παίζει με αυτό το σκεπτικό»;

Θέλει και το… λιμάνι

Λίγο αργότερα αποκάλυψε άλλον έναν επιχειρηματικό του στόχο, που είναι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης: «Εγώ θέλω να αγοράσω το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Δεν ξέρω πώς και ποιος πληρώνει. Είμαι έτοιμος να προσφέρω 50 εκ. ευρώ παραπάνω από οποιονδήποτε. Μπορείτε να το ελέγξετε για το αν μπλοφάρω», υποστήριξε πως είπε στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.