Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΟΥΛΚΑ


Με περίτεχνους βυζαντινισμούς επιμένει να διαχειρίζεται η Γενική Γραμματεία του υπουργείου Πολιτισμού το ζήτημα των παλαιοχριστιανικών και βυζαντινών αρχαιοτήτων που έχουν αποκαλυφθεί στον υπό κατασκευή σταθμό του μετρό στη Βενιζέλου, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης.

Παρά τη δημόσια δέσμευσή της ότι θα εισαγάγει το θέμα αυτό προς συζήτηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο την Τρίτη 2 Ιουλίου, αργά χτες το απόγευμα προτίμησε να το «εξαφανίσει» από την ημερήσια διάταξη της επικείμενης συνεδρίασης, χωρίς καμία επίσημη εξήγηση. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι το γραφείο της γενικής γραμματέως του ΥΠΠΟ, Λίνας Μενδώνη, εμφανιζόταν να βιάζεται, κάνοντας λόγο «μάλλον για  καθυστέρηση», όσον αφορά στην πρόοδο της υπόθεσης, και αγνοώντας τις περί του αντιθέτου, ισχυρές φωνές για ολική αναπομπή.

Για δεύτερη φορά

Είναι η δεύτερη φορά κατά τις τελευταίες 15 ημέρες που το όλο ζήτημα παλινδρομεί, εν είδει εκκρεμούς, στο χαρτοφυλάκιο του ΥΠΠΟ, έπειτα από παρατεταμένη περίοδο προσχεδιασμένης σιωπής. Η συζήτηση με αντικείμενο την «έγκριση ή μη μελέτης απόσπασης αρχαιολογικών καταλοίπων» που έχουν έρθει στο φως στο σταθμό Βενιζέλου, στο πλαίσιο των εργασιών για την κατασκευή του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης, είχε προσδιοριστεί όλως αιφνιδίως, εν μέσω των απεργιακών κινητοποιήσεων των δημοσιογράφων, για την Τρίτη 18 Ιουνίου.

Ωστόσο, την παραμονή της συνεδρίασης διαγράφηκε από την ημερήσια διάταξη με τον ίδιο απροειδοποίητο τρόπο που είχε εγγραφεί σ΄ αυτήν 2,5 ημέρες νωρίτερα. Η επίσημη ερμηνεία που δόθηκε λίγες ώρες αργότερα ήταν πως  «δεδομένης της συνεχιζόμενης απεργίας της ΕΣΗΕΑ, το θέμα απεσύρθη για λόγους απόλυτης διαφάνειας, προκειμένου να καλυφθεί από τον Τύπο…».

Αινιγματική εξαφάνιση

Το ίδιο αινιγματικό «κρυφτό» επαναλήφθηκε και χτες, για άλλη μία φορά, στα γραφεία του υπουργείου Πολιτισμού, στην Αθήνα. Το θέμα της απόσπασης των αρχαιοτήτων συμπεριλήφθηκε αρχικώς στο κείμενο της ημερήσιας διάταξης που διακινήθηκε, ως εσωτερικό έγγραφο, μεταξύ των γενικών διευθυντών και των τριών εισηγητών του ΚΑΣ.  Ωστόσο, αργά το απόγευμα «έκανε φτερά» από την «ατζέντα» της συνεδρίασης της 2ας Ιουλίου, η οποία αναρτήθηκε στον επίσημο ιστότοπο του υπουργείου Πολιτισμού με την υπογραφή της Λίνας Μενδώνη, προέδρου του ΚΑΣ.

 Τι προηγήθηκε

Είχε προηγηθεί, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, σειρά τηλεφωνικών κλήσεων προς όλα τα μέλη του ΚΑΣ, ώστε να εξακριβωθεί εάν διασφαλίζεται ή όχι η αναγκαία εκπροσώπηση και έτσι να καταστεί βέβαιο ότι θα «δεθεί» η απόφαση για την τάχιστη απομάκρυνση των αρχαιοτήτων. Όταν διαπιστώθηκε πως ο διακαής στόχος συγκεντρώνει υψηλό ποσοστό αβεβαιότητας, σήμανε και πάλι υποχώρηση.

Η επιστολή Μπουτάρη

Το δική της σημασία φαίνεται να έχει η νέα παρέμβαση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος απηύθυνε νωρίς χτες το μεσημέρι επιστολή προς το νέο υπουργό Πολιτισμού, Πάνο Παναγιωτόπουλο, με τον οποίο διατηρεί άριστες σχέσεις από το παρελθόν, ελέω συγγένειας εξ αγχιστείας. Αφού εξιστορεί την όλη υπόθεση, ο κ. Μπουτάρης αιτείται και πάλι την αναπομπή του θέματος στο ΚΑΣ από μηδενική βάση και ζητεί από τους ιθύνοντες του υπουργείου Πολιτισμού «να ακούσουν τη φωνή της Θεσσαλονίκης» και «να κατανοήσουν τι θέλουν οι πολίτες της».

Με ιδιαίτερη έμφαση ο κ. Μπουτάρης τονίζει ότι εδώ και 6 μήνες το υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει δώσει καμία επίσημη, έγγραφη απάντηση στις εκκλήσεις, τις αιτήσεις και τις προτάσεις φορέων της πόλης για τη διευθέτηση  του θέματος, ενώ έχουν αγνοηθεί οι 4 τεχνικές λύσεις που έχουν υποδείξει το ΤΕΕ και το ΑΠΘ.

Αίτηση αναστολής στο Συμβούλιο της Επικρατείας

Την προσεχή Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη, ανεξαρτήτως της συζήτησης του θέματος στο ΚΑΣ, ο δήμος Θεσσαλονίκης προβλέπεται να καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση αναστολής της σχετικής απόφασης του υπουργείου Πολιτισμού, η οποία φέρει την υπογραφή του αποχωρήσαντος υπουργού, Κώστα Τζαβάρα, και ορίζει την απόσπαση και τη μεταφορά των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου στο στρατόπεδο Παύλου Μελά ή όπου αλλού.

Η ενέργεια αυτή και η επιδίωξη για την έκδοση προσωρινής διαταγής έρχεται ως συνέχεια της αίτησης ακύρωσης που κατέθεσε ο δήμος Θεσσαλονίκης στις 17 Ιουνίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης Τζαβάρα. Η ημερομηνία της σχετικής συζήτησης στην Ολομέλεια του ΣτΕ δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί.

Εναγώνιες συναντήσεις

Είναι, πάντως, αξιοσημείωτο ότι  το ζήτημα της διατήρησης της Μέσης Οδού στην καρδιά της βυζαντινής πόλης έχει αναχθεί, ιδίως κατά τις τελευταίες εβδομάδες, σε προνομιακό πεδίο παρασκηνιακών διαβουλεύσεων, τηλεφωνικών αξιολογήσεων και εναγώνιων συναντήσεων τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην Αθήνα.

Αν κάτι φαίνεται να μεταβάλλεται, αυτό είναι η έκδηλη προσπάθεια για τον εξαγνισμό όσων θα μπορούσαν να προσελκύσουν ευθύνες, ποινικές ή πειθαρχικές, για καταστρατήγηση της ισχύουσας αρχαιολογικής νομοθεσίας.
_____________________________________________________________________________
από το Γραφολόγιον