ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Πείραμα αγωνία στη βάση της ΝΔ
Η εφημερίδα γράφει "αντιπρόεδρος και υπ. Εξωτερικών ο Βενιζέλος (ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ του 2,50%). Η δύσκολη μετακίνηση του Δ. Αβραμόπουλου.>>> Στην «ηλεκτρική καρέκλα» του Διοικ. Μεταρρύθμισης ο Μητσοτάκης, στο Υγείας ο Γεωργιάδης, στο Πολιτισμού ο Παναγιωτόπουλος, Εσωτερικών ο Μιχελάκης".
ΕΘΝΟΣ: Στα βαθιά με νέα πρόσωπα και εκπλήξεις
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "με τη φιλοδοξία να κάνει στέρεα τα βήματα για την έξοδο από την κρίση αναλαμβάνει καθήκοντα η νέα κυβέρνηση. Δημόσιο, έσοδα, φοροδιαφυγή και αποκρατικοποιήσεις, ζητήματα άμεσης προτεραιότητας".
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: «Αρχιεπίσκοπε μην ορκίσεις δοσίλογους και προσκυνημένους»!
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Η Ραχήλ Μακρή καλεί τον κ. Ιερώνυμο να μην τελέσει την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης. Θα πρόκειται μεν για μια συμβολική πράξη, αλλά θα αποδείξει ότι η Εκκλησία της Ελλάδος βρίσκεται πλάι-πλάι με το λαό".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τα πρόσωπα «κλειδιά» στα μέτωπα με την τρόικα
Η εφημερίδα γράφει ότι "την πρόθεση του πρωθυπουργού για μεταρρυθμιστική στροφή της κυβέρνησης σηματοδοτεί η νέα σύνθεσή της που ανακοινώθηκε χθες βράδυ ύστερα από τριήμερες διαβουλεύσεις του κ. Α. Σαμαρά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος συμμετέχει πλέον στην υπόθεση της διακυβέρνησης ως Νο2".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η Ν.Δ. στην κυβέρνηση, ο Βενιζέλος στην εξουσία
Σύμφωνα με την εφημερίδα "πιο σκληρή ως προς την υλοποίηση της μνημονιακής πολιτικής και συντηρητικότερη ως προς τη λειτουργία των θεσμών (Δικαιοσύνη, ασφάλεια) είναι η κυβέρνηση που προέκυψε από την τριήμερη διαπραγμάτευση Σαμαρά-Βενιζέλου. Ο πρωθυπουργός, που διατήρησε δικά του στελέχη στα «μνημονιακά» υπουργεία, προχώρησε σε κάποιο βαθμό σε ανανέωση προσώπων και έκανε άνοιγμα στην καραμανλική πτέρυγα της Ν.Δ. Αναβαθμισμένος ως αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών ο Βενιζέλος, αναμένει ενίσχυση του προφίλ του".
ΕΣΤΙΑ: Τώρα προέχει η ανάπτυξις
Η εφημερίδα τονίζει ότι "τώρα λοιπόν που η Κυβέρνησις απηλλάγη από τα βαρίδια της ΔΗΜΑΡ, πρέπει να άρη τα αντικίνητρα ώστε να επανεκκινηθή η οικονομία και να έλθη η ανάπτυξις. Αυτή είναι η προτεραιότης".
Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Δικομματική πλήρους ευθύνης
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "νέα πνοή στην κυβέρνηση επιχειρεί να δώσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον ανασχηματισμό που έκανε χθες. Παράλληλα κατέστησε το ΠΑΣΟΚ «εταίρο πλήρους ευθύνης», όπως είχε δηλώσει πρόσφατα, δίδοντας στον Ευ. Βενιζέλο την αντιπροεδρία της κυβέρνησης".
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: Το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, η Δεξιά στην εξουσία
Σύμφωνα με την εφημερίδα "ωδινεν όρος και έτεκε μυν τελικά το μέγαρο Μαξίμου με το κυβερνητικό σχήμα που ανακοίνωσε μετά τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις Αντ. Σαμαρά και Ευάγγ. Βενιζέλου. Οι δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για «προοδευτικό πρόσημο» αποδείχθηκαν πoμφόλυγες, ενώ σε χρόνο-ρεκόρ η Σοφία Βούλτεψη παραιτήθηκε από τη θέση της υφυπουργού. Το οικονομικό επιτελείο μένει αλώβητο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναλαμβάνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών προκαλώντας «καραμπόλες», ενώ τις απολύσεις στο Δημόσιο θα χειριστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης".
Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ: Ολική επαναφορά ΠΑΣΟΚ με εκβιασμό Βενιζέλου
Η εφημερίδα γράφει ότι "οι πιέσεις της Ανγκελα Μέρκελ, που απαγόρευσε τη διεξαγωγή εκλογών για ακόμη μία φορά, και η απόφαση του Φώτη Κουβέλη να αποχωρήσει εδώ και τώρα από την κυβέρνηση έφεραν τον Αντώνη Σαμαρά σε μια δύσκολη ισορροπία με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και το ΠΑΣΟΚ. Το νέο κυβερνητικό σχήμα θυμίζει την κυβέρνηση Παπαδήμου αντεστραμμένη, με τη ΝΔ να έχει τον πρώτο λόγο - όμως με το ΠΑΣΟΚ να έχει βάλει τη δική του βούλα λόγω των απαιτήσεων (ή εκβιασμών;) του Ευάγγελου Βενιζέλου".
ΤΑ ΝΕΑ: Συμβιβασμοί, στοιχήματα και εκπλήξεις
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "με παρασκήνιο, συμβιβασμούς, εσωκομματικές διευθετήσεις, καραμπόλες, αλλά και τη νυχτερινή «απόδραση» της κ. Βούλτεψη, έκλεισε η σύνθεση της πρώτης κυβέρνησης συνεργασίας ΝΔ - ΠΑΣΟΚ με τη συμμετοχή πολιτικών στελεχών. Οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος προχώρησαν σε απευθείας διαπραγμάτευση το Σαββατοκύριακο".
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Βουτιά στα βαθιά με δίδυμα στα υπουργεία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Το μεγάλο στοίχημα. Σαρωτικές αλλαγές στην κυβέρνηση και μήνυμα για ριζικές μεταρρυθμίσεις
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "μονόδρομος και ταυτοχρόνως το μεγάλο στοίχημα -από την επιτυχία του οποίου θα κριθεί και η βιωσιμότητά της- για τη νέα κυβέρνηση, που ανακοινώθηκε χθες, είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας και η αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης".
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Η ανανεωμένη κυβέρνηση απέναντι στη βαριά κρίση
Η εφημερίδα τονίζει ότι "η κυβέρνηση με τη νέα και σε μεγάλη έκταση ανανεωμένη σύνθεσή της καλείται να αντιμετωπίσει μια κρίσιμη καμπή του προγράμματος αναδιάταξης της οικονομίας σε μια περίοδο που η κρίση διατηρεί την ισχύ της στο έπακρο, ενώ οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και οι άτυχοι χειρισμοί του παρελθόντος έχουν εντείνει τα προβλήματα και ενδεχομένως να οδηγήσουν τις σχέσεις της κυβέρνησης με τους ελεγκτές σε νέες εντάσεις".

Πηγή: ΑΜΠΕ