pinakides_pezon_01Εκατό πινακίδες που θα δείχνουν επιλεγμένα πολυσύχναστα σημεία για… διαβάτες, σκοπεύει να τοποθετήσει στην πόλη ο δήμος Θεσσαλονίκης. Η προμήθειά τους εγκρίθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου κι αυτές θα τοποθετηούν σε …»

σημεία σε όλο το Δήμο Θεσσαλονίκης στα οποία καταγράφεται μεγάλη διέλευση πεζών.

Σύμφωνα με τη μελέτη της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, στις πινακίδες αυτές θα αναγράφεται η απόσταση βαδίσματος από το επιλεγμένο σημείο εκκίνησης που σηματοδοτεί η πινακίδα, έως το κάθε ένα από τα προτεινόμενα σημεία ενδιαφέροντος, που θα προσδιορίζονται με επιμέρους πινακίδες-τόξα. Επιπλέον στις συγκεκριμένες πινακίδες θα αναγράφεται ο χρόνος μετακίνησης και άλλα συμπληρωματικά στοιχεία όπως οι θερμίδες που θα καταναλώσουν οι πεζοί αν πρόκειται για ανηφορική διαδρομή κ.α.  

Το συγκεκριμένο έργο περιλαμβάνεται στο Τεχνικό Πρόγραμμα και στον Προϋπολογισμό του Δήμου Θεσσαλονίκης του οικονομικού έτους 2013, έχει προϋπολογισμό 55.000 ευρώ και συγχρηματοδοτείται κατά 70% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης στο πλαίσιο της πράξης «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ», και κατά 30% από το Δήμο Θεσσαλονίκης και υπόκειται στις κρατήσεις που προβλέπονται για τα έργα αυτά, περιλαμβανομένης και της κράτησης 6‰ του άρθρου 27 παρ. 34-37 του Ν. 2166/93 (Φ.Ε.Κ. 137 Α’ /24-8-93). Στόχος του έργου είναι η ανάδειξη της σπουδαιότητας του βαδίσματος ως προς την υγεία του κάθε ανθρώπου καθώς μειώνει το άγχος, ενεργοποιεί τον μεταβολισμό και προσδίδει ελευθερία κινήσεων και σκέψεις αλλά και την άμεση επαφή με το φυσικό περιβάλλον χωρίς να προσθέτει ρύπους και θόρυβο σε αυτό.

«Η πόλη πρέπει να σχεδιάζεται για τους ανθρώπους της.  Ο σεβασμός στους πεζούς είναι το πρώτο μεγάλο βήμα για να κάνουμε τις πόλεις μας ζωντανές, ασφαλείς, βιώσιμες και υγιείς» δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Αστικού Περιβάλλοντος Ανδρέας Κουράκης και συνέχισε, «όπως όλοι μας γνωρίζουμε, το περπάτημα είναι κάτι παραπάνω από απλή κίνηση στον δρόμο. Όταν τηρούμε την ταχύτητα του βαδίσματος των τεσσάρων ως πέντε χιλιομέτρων την ώρα, αντιλαμβανόμαστε την πόλη στο ύψος του ματιού μας  και έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε την ποιότητα ή να ενοχληθούμε από την έλλειψή της στην μικρή κλίμακα της καθημερινής μας ζωής».

Πρότασή μας: Να καθαρίσει ο δήμος Θεσσαλονίκης τις πινακίδες κυκλοφορίας οχημάτων από αυτοκόλλητα και γκράφιτι με τα οποία τις… στόλισαν κάποιοι ανόητοι πολίτες, θέτοντας σε κίνδυνο πεζούς και οδηγούς. Και να περιφρουρήσει τις νέες πινακίδες, για να μη γίνουν κι αυτές πεδίο δράσης των ανοήτων.