Θα υποστηρίξει ένα νέο κεντροαριστερό σχήμα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, σύμφωνα με όσα δηλώνει σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής. Προσθέτει, μάλιστα, ότι ο ίδιος δεν έχει ηγετικές φιλοδοξίες. ...»


«Κατ' αρχάς είναι δεδομένο ότι ανήκω στον λεγόμενο χώρο της Κεντροαριστεράς. Είναι λίγο δύσκολο να το περιγράψω, αλλά προσωπικά δεν μου αρέσουν καθόλου οι ταμπέλες Κεντροαριστερός, Κεντροδεξιός κ.λπ. Πάντως αυτό που μπορώ να πω είναι ότι οι αντιλήψεις μου και οι πρακτικές μου κατατάσσονται σε αυτόν τον χώρο. Πράγματι σήμερα έχω πάρα πολλά ερεθίσματα και προκλήσεις να ανακατευτώ στην κεντρική πολιτική σκηνή. Όμως, είναι ξεκάθαρο στη συνείδησή μου ότι, τουλάχιστον για μένα, η δική μου συνεισφορά στην πολιτική ζωή αυτού του τόπου είναι να είμαι ένας καλός δήμαρχος. Οποιοδήποτε κίνημα που θα στοχεύει στη δημιουργία ενός χώρου ευρύτερου, ενός σχήματος το οποίο θα καλύψει το χάσμα ανάμεσα στους σημερινούς υπάρχοντες πόλους, δηλ. ανάμεσα στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ, για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, οποιοδήποτε τέτοιο σχήμα που θα είναι απαλλαγμένο από άλλου τύπου φιλοδοξίες και καταστάσεις, σαφώς θα το υποστηρίξω, αλλά δεν έχω φιλοδοξίες να ηγηθώ», λέει.

Ναι στους συμβιβασμούς

Υποστηρίζει ότι «για να προχωρήσουν οι κοινωνίες πρέπει να υπάρχουν συμβιβασμοί, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα χωρίς συμβιβασμούς. Αν εγώ προσπαθώ να επιβάλλω το δικό μου, έχασα. Πρέπει να βρω πού και πώς προσαρμόζεται αυτό που θέλω εγώ με τα θέλω των άλλων. Αλλιώς υπάρχουν μόνο χαμένοι. Το μυστικό σε αυτήν την ιστορία είναι να συγκινήσεις την κοινωνία των πολιτών και να την πείσεις ότι συμμετέχει».

Θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ «έκλεισε τον κύκλο του. Και σαν όνομα πλέον δημιουργεί πολλά προβλήματα σε πάρα πολύ κόσμο. Δεν υπάρχει ΠΑΣΟΚ του Παπανδρέου ή του Βενιζέλου ή του Σημίτη. Είναι ένα το ΠΑΣΟΚ, όλοι το χρησιμοποίησαν, όλοι το υπηρετήσαν, όμως πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι το ΠΑΣΟΚ όπως το ξέραμε τελείωσε. Πρέπει να υπάρξει μία νέα κατάσταση σήμερα».

Για τη Δεξιά, υποστηρίζει ότι «έχει συχνά μία αντίληψη για το κράτος ακόμη πιο... σοβιετική και από αυτήν του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ στις καλές του ημέρες είχε δώσει πολλά δείγματα φιλελεύθερης αντίληψης και σεβασμού στον πολίτη».

Πρόωρες εκλογές; Δε νομίζω...

Όσον αφορά τις πρόωρες εκλογές, λέει ότι «ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ικανός να κυβερνήσει σήμερα, ούτε η ΝΔ μπορεί να κάνει κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το αποτέλεσμα θα είναι ακυβερνησία».

Θεωρεί «κακό χειρισμό» το θέμα της ΕΡΤ και προσθέτει: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ΕΡΤ, όπως και άλλοι οργανισμοί θέλουν αναδιοργάνωση. Η ΕΡΤ ήταν ένα κακό παράδειγμα κακής κομματική πελατειακής διαχείρισης σε βάθος χρόνου. Το αρχικό λάθος που έγινε σε αυτήν την κυβέρνηση είναι αυτό το περίφημο 4-2-1. Δηλαδή το μοίρασμα των θέσεων του κρατικού τομέα ανάμεσα στα κόμματα της συγκυβέρνησης σε αυτήν την αναλογία. Δείχνει πόσο βαθιά ριζωμένη είναι η κομματική αντίληψη στη διαχείριση των πραγμάτων. Για μένα θα έπρεπε όταν κάθισαν οι αρχηγοί και συμφώνησαν για την τρικομματική κυβέρνηση να συμφωνήσουν και ότι οι αναδιαρθρώσεις και οι διορισμοί θα γίνουν μόνο με αξιοκρατικά κριτήρια. Τα οποία θα τα κρίνουν τρίτοι και όχι οι κομματικοί».

Τι λέει για τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ

Όσο για το θέμα του αριθμού των υπαλλήλων, είναι σαφής: «Δεν είναι δυνατό να έχουμε πάνω απ 1,5 εκατ. ανέργους από τον ιδιωτικό τομέα και να συζητάμε αν θα απολυθούν ή δεν θα απολυθούν 2.000 και 3.000 άτομα από τον δημόσιο τομέα. Αυτό είναι τελείως απαράδεκτο. Πρέπει να βρουν έναν τρόπο να αξιολογήσουν και να αναδιαρθρώσουν με αξιοκρατικά κριτήρια τη δημόσια διοίκηση», λέει.

Ερωτηθείς για τις αλλαγές που έκανε ο ίδιος στη δημοτική τηλεόραση και ραδιοφωνία (μειώθηκαν οι εργαζόμενοι από 220 -και με μετατάξεις- σε 120 και τα έξοδα από 8 εκατ. ευρώ σε 3-3,5 εκατ. ευρώ) ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης επαναλαμβάνει ότι  «όταν παραλάβαμε τη δημοτική τηλεόραση ήταν ένα λιβανιστήρι του δημάρχου. Προχωρήσαμε σε μία γενναία αναδιάρθρωση. Εγώ είναι ζήτημα αν αυτά τα 2,5 χρόνια που είμαι δήμαρχος έχω εμφανιστεί δύο φορές. Εκτός από τη μετάδοση των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά εκεί ισχύουν ίδιοι όροι και για όλους τους άλλους. Θυμίζω ότι ο Β. Παπαγεωργόπουλος είχε ακόμη και προσωπική εβδομαδιαία εκπομπή».

Γκρεμίζει τις γέφυρες με Ν.Δ.

Στην ίδια συνέντευξη, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης φαίνεται να κόβει οποιαδήποτε επικοινωνία με τη Νέα Δημοκρατία -αν και κάποιοι επέμεναν πως θα μπορούσε να είναι λύση η κάθοδός του στις εκλογές με κοινή στήριξη Νέας Δημοκρατίας - ΠΑΣΟΚ. Αναφερόμενος στον πρόεδρο της Νομαρχιακής Διοικούσας Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, ο Γιάννης Μπουτάρης λέει:

«Δεν τον ξέρω τον κ. Σαμαντζίδη, και βέβαια τέτοια προσβλητικά με αφήνουν παγερά αδιάφορο, όπως παγερά αδιάφορο με αφήνει η όποια στάση της ΝΔ προς το πρόσωπό μου. Στεναχωριέμαι μόνο που εδώ στη Θεσσαλονίκη, η Νέα Δημοκρατία είναι τόσο πίσω ακόμη και από τους ίδιους, και τον τρόπο που αυτή τη στιγμή διαχειρίζονται κεντρικά την εξουσία. Κάποιοι στη Θεσσαλονίκη θεωρούν ότι η εξουσία είναι κτήμα τους, και δεν έχουν ακόμη φύγει από αντιλήψεις του ’50», καταλήγει.