arxaia_eyrhmata_metro_thessalonikh_04.jpg

Πόσο τυχαίo μπορεί να είναι το γεγονός ότι ο ιστορικός δρόμος της Θεσσαλονίκης «εγκλωβίστηκε» για μια ακόμη φορά μέσα σε μια τόσο αρνητική συγκυρία; …»

Αυτό διερωτάται δημοσίως ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, με αφορμή την αιφνίδια εισαγωγή του θέματος της διαχείρισης του ιστορικού συνόλου στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), την Τρίτη 18 Ιουνίου, ως τελευταίο εδάφιο της ημερήσιας διάταξης.

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΑ υπενθυμίζει ότι το ζήτημα εισάγεται εκ νέου στο ΚΑΣ, σχεδόν 4,5 μήνες μετά την πρώτη συζήτηση αυτού, τον Ιανουάριο του 2013, την ώρα που είναι εκκρεμής η προσφυγή του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), ενώ όλα τα κρατικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα είναι κλειστά και οι δημοσιογράφοι βρίσκονται σε απεργία διαρκείας.

Καταστροφή της μνήμης

«Από όλα τα μέλη του ΚΑΣ», τονίζει ο ΣΕΑ «ζητούμε να θυμηθούν τις απόψεις των συναδέλφων τους, που έχουν μέχρι τώρα διατυπωθεί, από όλες τις ηπείρους του κόσμου μας, αλλά και τις απόψεις της κοινωνίας των πολιτών. Όλα τα μέλη του ΚΑΣ έχουν, όπως κι εμείς, στενή σχέση με την Ιστορία, κι όλοι τους ξέρουν πόσο ολέθριο μπορεί να αποβεί το να υποκύπτει κανείς στη συγκυρία και να ενδίδει στην καταστροφή της μνήμης, τμημάτων της ιστορίας μιας πόλης! Περιμένουμε να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αποδείξουν πως δεν έχουν ακόμη σαρωθεί τα πάντα. Ο πολιτισμός δεν είναι εργολαβία!».

Πρώτα ο ανασχεδιασμός

Σύμφωνα με το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, δεν πρέπει να γίνει απόσπαση των αρχαιοτήτων του σταθμού μετρό της Βενιζέλου. Αντιθέτως, όπως σημειώνει, «πρώτα πρέπει να γίνει η μελέτη ανασχεδιασμού του σταθμού και μετά θα εκτιμηθεί, αν χρειάζεται απόσπαση και τι είδους απόσπαση βάσει μελετών, που θα συμπεριλάβουν και τις μελέτες και τον χώρο προσωρινής απομάκρυνσης-τοποθέτησης των αρχαιοτήτων, όπως και τις μελέτες επαναφοράς των αρχαιοτήτων στο χώρο του σταθμού Βενιζέλου, όπου δημιουργήθηκαν».


από το Γραφολόγιον