kyrillos_01.jpg

Στη Θεσσαλονίκη ανεβαίνει ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος, την ερχόμενη Δευτέρα. Ο Πατριάρχης φθάνει στην Ελλάδα σήμερα στις 6.15 το απόγευμα και, στο αεροδρόμιο “Ελ. Βενιζέλος” θα τον υποδεχτούν …»

ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος και ο υφυπουργός Εξωτερικών Κ. Τσιάρας.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπ’αριθμόν δύο της ρωσικής εκκλησίας, μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, χαρακτήρισε την επίσκεψη του Πατριάρχη Κύριλλου στην Ελλάδα «κίνηση αλληλεγγύης και συμπαράστασης στο λαό της Ελλάδας».

Κατά τον μητροπολίτη Ιλαρίωνα, τα τελευταία χρόνια μεταξύ των δύο Πατριαρχείων αποκαταστάθηκαν «καλές και εποικοδομητικές σχέσεις», αλλά σε όσον αφορά τα «επώδυνα σημεία» που υπάρχουν, είναι απαραίτητος ο μόνιμος διάλογος «και προσπαθούμε να τον διεξάγουμε σε πνεύμα χριστιανικής αγάπης».

Ένα από τα θέματα που οπωσδήποτε θα συζητηθούν μεταξύ των προκαθημένων των Εκκλησιών Ελλάδας και Ρωσίας είναι η θέση των χριστιανών στη Μέση Ανατολή, «το οποίο πρέπει με μεγάλη οξύτητα να τίθεται σε όλες τις διεθνείς συνομιλίες, διότι τα γεγονότα στην περιοχή αναπτύσσονται εξαιρετικά δυσμενώς για τους χριστιανούς: συνεχίζονται οι δολοφονίες, οι απαγωγές αρχιερέων και ιερέων».

Στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και έλληνες επισκόπους θα βρεθεί επίσης και η ανάπτυξη των προσκυνηματικών επισκέψεων και η συνεργασία σε έργα ελεημοσύνης.

Οι δηλώσεις που προκάλεσαν αντίδραση

Κάποιες άλλες δηλώσεις, πάντως, του μητροπολίτη Ιλαρίωνα, προκάλεσαν αντιδράσεις:

hilarion-alfeyev.jpg

«Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν έχει οποιαδήποτε επεκτατικά σχέδια στο Άγιο Όρος και επιδιώκει την εγκαθίδρυση ενός μηχανισμού διαβουλεύσεων ο οποίος θα απέτρεπε τις συγκρούσεις με το Φανάρι», δήλωσε ο πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων ενόψει της επίσκεψης του Πατριάρχη Κυρίλλου στην Ελλάδα, που ξεκινά αύριο. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι  «από την πλευρά του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως αντιμετωπίζουμε έλλειψη κατανόησης».

Αυτή η τελευταία αποστροφή του λόγου του μητροπολίτη Βολοκολάμσκ, ήταν που προκάλεσε αντιδράσεις –καθώς το θέμα ξεκινά από την ιθαγένεια που λαμβάνουν οι μοναχοί που διαβιούν στο Περιβόλι της Παναγιάς.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, εκπρόσωποι των οποίων μίλησαν στο γνωστό site εκκλησιαστικών ειδήσεων “'Αγιορείτικο Βήμα'”, υπογραμμίζεται ότι «είναι μία περίεργη υπόθεση.  Το Σύνταγμα - 105  άρθρο προβλέπει ότι  από τη στιγμή που προσλαβαίνεται κάποιος δόκιμος μοναχός αποκτά αυτοδικαίως την ελληνική ιθαγένεια. Το αρμόδιο όργανο όμως που ερμηνεύει το Σύνταγμα που είναι  το Συμβούλιο Επικρατείας δίνει άλλη διάσταση».

Ισχυρά μέτρα ασφαλείας

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι ελληνικές αρχές για την επίσκεψη του Ρώσου Πατριάρχη στη χώρα. Εκατοντάδες αστυνομικοί έχουν επιφορτιστεί με τη φύλαξή του. Στη διαδρομή από το αεροδρόμιο, μέχρι και τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Διονυσίου, θα υπάρχουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ θα υπερίπταται και ελικόπτερο.

kyrillos_monastiri_01.jpg

Από την Ρωσία ο Πατριάρχης θα συνοδεύεται με έξι αστυνομικούς φρουρούς του ρωσικού κράτους. Οι δύο από αυτούς ανήκουν στην προσωπική φρουρά του Ρώσου Προέδρου Πούτιν.

Ήδη άνδρες της προσωπικής του ασφάλειας, βρίσκονται σε επαφή με τις ελληνικές αρχές. Ειδικό κλιμάκιο, θα μεταβεί και στο Άγιο Όρος, προκειμένου να κάνουν αυτοψία της περιοχής.

Οι προκαθήμενοι των δύο Εκκλησιών θα συλλειτουργήσουν το πρωί της Κυριακής στο ναό του Αγίου Παντελεήμονα Αχαρνών στην Αθήνα. Τη Δευτέρα ο Κύριλλος θα επισκεφτεί την Ιερά Σύνοδο. Αργότερα, το μεσημέρι, θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, και, στη συνέχεια, τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Το απόγευμα της Δευτέρας ο ρώσος Πατριάρχης και η συνοδεία του θα αναχωρήσουν για τη Θεσσαλονίκη και το Άγιο Όρος.