arxaia_metro_08.jpg

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΟΥΛΚΑ

Χρειάστηκαν μόλις 60 ώρες, εν μέσω ρευστών πολιτικών εξελίξεων και πληθώρας αναρτήσεων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για να σαλπίσει ταχεία οπισθοχώρηση η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, όσον αφορά στο ζήτημα της …»

διαχείρισης των βυζαντινών αρχαιοτήτων στο σταθμό του μετρό στη Βενιζέλου, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Η «ατζέντα»

Λίγο μετά τις 9 π.μ. η πρόεδρος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, Λίνα Μενδώνη, απέσυρε, δίχως άλλη προειδοποίηση, από την ημερήσια διάταξη της αυριανής συνεδρίασης το επίμαχο ζήτημα της απόσπασης των αρχιτεκτονικών καταλοίπων που αποκαλύφθηκαν στον επίμαχο σταθμό κατά τη διάρκεια των εργασιών για την κατασκευή του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης.

Ηταν η ίδια η κ. Μενδώνη που όλως αιφνιδίως αργά το απόγευμα της προηγούμενης Παρασκευής είχε προσθέσει αυτό το ζήτημα στην «ατζέντα» της προσεχούς συνεδρίασης του ΚΑΣ και παρά το γεγονός ότι έως το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, όταν ανακοινώθηκε η ημερήσια διάταξη, αυτό το θέμα δεν είχε καν εγγραφεί προς συζήτηση και ψήφιση.

Στη σχετική πρόσκληση, η οποία αναρτήθηκε σήμερα το πρωί στο δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού, προτάσσεται η ένδειξη «Ανακοινοποίηση επί το ορθώ», για να δικαιολογηθεί η νέα, δεύτερη εντός 60 ωρών, τροποποίηση της ημερήσιας διάταξης του ΚΑΣ.

Η προσφυγή στο ΣτΕ

Τι μεσολάβησε και η Γενική Γραμματεία Πολιτισμού ανέκρουσεν πρύμναν εντός του Σαββατοκύριακου;

Ως σπουδαιότερος λόγος θεωρείται η προσφυγή που κατέθεσε σήμερα το πρωί στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο δήμος Θεσσαλονίκης, ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού, Κώστα Τζαβάρα, για την απόσπαση των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου και τη μεταφορά τους στο στρατόπεδο Παύλου Μελά ή σε άλλη θέση.

Με την εν λόγω προσφυγή ο δήμος Θεσσαλονίκης θέτει, εκτός των άλλων, ευθέως ζήτημα παραβίασης του ισχύοντος αρχαιολογικού νόμου εκ μέρους του ίδιου του υπουργείου Πολιτισμού και της ηγεσίας του – και συνεπώς και ζήτημα τυχόν ποινικών ευθυνών.

Ο ρόλος του Μπουτάρη

Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε επίσης η πρόθεση του δημάρχου Θεσσαλονίκης,Γιάννη Μπουτάρη, να παραστεί ο ίδιος αυτοπροσώπως, επικεφαλής επιτελείου νομικών συμβούλων, στην αυριανή συνεδρίαση του ΚΑΣ, στην Αθήνα, και να ζητήσει την αναβολή ή και την απόρριψη της εισήγησης για την απομάκρυνση των αρχαιοτήτων από το χώρο εκσκαφής, πριν ακόμη αποφασιστεί ο συνολικός ανασχεδιασμός του σταθμού Βενιζέλου.

Εξάλλου, η γενική γραμματεία του ΥΠΠΟ δεν φαινόταν να έχει εκ των προτέρων να έχει εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη της πλειονότητας των μελών του ΚΑΣ – και μάλιστα δίχως να έχει διενεργηθεί έως τώρα αυτοψία –, ενώ δεν ήταν διατεθειμένη να έρθει σε ευθεία σύγκρουση με τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, ο οποίος είχε προγραμματίσει για αύριο το απόγευμα δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την αίθουσα συνεδρίασης.

Το «μαύρο» της ΕΡΤ

Τέλος, οι ρευστές πολιτικές εξελίξεις, λόγω του «μαύρου» στην οθόνη της ΕΡΤ, και η κινητοποίηση της επιστημονικής κοινότητας, κυρίως μέσω του facebook του twitter, φαίνεται πως συνέβαλαν στην απόφαση της προεδρίας του ΚΑΣ να αποσύρει από το τραπέζι της συζήτησης – με τον ίδιο αιφνιδιαστικό τρόπο που το έθεσε – το φλέγον ζήτημα της απομάκρυνσης των εξαίρετων βυζαντινών αρχαιοτήτων από το σκάμμα της Βενιζέλου. Ισως, για να το επαναφέρει προς ψήφιση σε πιο ευνοϊκές για την ίδια περιστάσεις…


από το Γραφολόγιον