kavala_patitiri_5_xilietia_pX_01.JPG

Ήταν τα μέσα της 5ης χιλιετίας προ Χριστού όταν στην Καβάλα παρασκεύαζαν κρασί!Επίσης, στην 3η χιλιετία π.Χ., στο Κιλκίς έφτιαχναν… τραχανά! Στην δε Κρήτη, από την Εποχή του Χαλκού ασχολούνταν με τα αρωματικά φυτά! …»

Αυτές οι ανακοινώσεις –κι άλλες παρόμοιες- γίνονται στο 16ο Συνέδριο της Διεθνούς Ομάδας Εργασίας για την Παλαιοεθνοβοτανική (IWGP), το οποίο πραγματοποιείται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Οι εργασίες του Συνεδρίου ξεκίνησαν προχθές, Δευτέρα 17 Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013, στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του Α.Π.Θ.

Το 16ο IWGP στη Θεσσαλονίκη αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία να παρουσιαστούν στην ευρύτερη κοινότητα των ειδικών ερευνητών τα πλούσια αποτελέσματα της αρχαιοβοτανικής έρευνας που διεξάγεται στην Ελλάδα, την τελευταία δεκαετία. Στο πλαίσιο αυτό έχει προγραμματιστεί μια συνεδρία, με τίτλο «Η Αρχαιοβοτανική Έρευνα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης».

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η αρχαιοβοτανική έχει φέρει στο φως πολύ ενδιαφέροντα και μοναδικά, για την πρωιμότητά τους, ευρήματα τα οποία δίνουν πληροφορίες για τα φυτά που χρησιμοποιούσαν οι πρώτοι γεωργοί της Ευρώπης, για την πιθανότητα μιας πολύ πρώιμης παρασκευής οίνου στο Ντικιλί Τας στους Φιλίππους της Καβάλας κατά τα μέσα της 5ης χιλιετίας π.Χ.(στη φωτογραφία το… πατητήρι), για την άλεση δημητριακών και την παρασκευή πλιγουριού ή τραχανά στους οικισμούς Αρχοντικό και Μεσημεριανή Τούμπα στη βόρεια Ελλάδα κατά την 3η χιλιετία π.Χ., ή ακόμη για την επεξεργασία ελαίων και αρωματικών φυτών και την προετοιμασία αρωμάτων στην Κρήτη και άλλες περιοχές του Αιγαίου στην Εποχή του Χαλκού. Έτσι, η Παλαιοεθνοβοτανική διαδραματίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην αρχαιολογική έρευνα της Ελλάδας δίνοντας αποτελέσματα διεθνούς αναγνώρισης.

Το Συνέδριο πραγματοποιείται κάθε τρία χρόνια, από το 1968, με στόχο να παρουσιαστούν στην επιστημονική κοινότητα τα τελευταία ερευνητικά αποτελέσματα. Στη διάρκεια της 16ης συνάντησης, το συνέδριο του IWGP απέκτησε, για πρώτη φορά επίσημα παγκόσμιο χαρακτήρα, υποδεχόμενο συμμετοχές από όλο τον κόσμο, όπως από Ευρώπη, Ασία (π.χ. Τουρκία, Ινδία, Κίνα, Ιαπωνία), Αφρική, Αυστραλία, Λατινική Αμερική, ΗΠΑ και Καναδά. Περισσότεροι από 280 σύνεδροι έχουν δηλώσει συμμετοχή, από 36 χώρες και 5 ηπείρους. Οι προφορικές ανακοινώσεις ανέρχονται στις 99 και οι αναρτημένες στις 159.

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Οι εργασίες του Συνεδρίου δεν είναι ανοιχτές για το κοινό.

Περισσότερες πληροφορίες: http://iwgp-2013.web.auth.gr/