3 THEMA

Ο δήμος Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Εμπορικό – Βιομηχανικό Επιμελητήριο και τον Εμπορικό Σύλλογο, αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία αλλαγής στην όψη των κλειστών καταστημάτων του κέντρου της πόλης. >>>

Όπως ανακοίνωσε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Έλλη Χρυσίδου στη διάρκεια της 8ης τακτικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, τη Μεγάλη Δευτέρα, σε πρώτη φάση οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης θα προχωρήσουν στον καθαρισμό και τον φωτισμό των βιτρινών μεγάλων καταστημάτων του κέντρου που παραμένουν κλειστά.

Στη συνέχεια οι βιτρίνες αυτές θα καλυφθούν με μεγάλες ασπρόμαυρες φωτογραφίες της παλιάς Θεσσαλονίκης, με στόχο την αναστροφή της αρνητικής εικόνας και ψυχολογίας που δημιουργείται στους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης.

Η αρχή θα γίνει από τις οδούς Μητροπόλεως (στους αριθμούς 57, 63 και 80), Τσιμισκή (10, 109, 120 και συμβολή με Κομνηνών), Εγνατία (23,33 και 124), Ερμού 4 και Ίωνος Δραγούμη 31.

Και…. ιδιωτική πρωτοβουλία

Παρόμοια πρωτότυπη δράση ανέλαβε η ομάδα Made In Thessaloniki. Ως τις 15 Μαΐου, θα πραγματοποιεί εικαστικές δράσεις σε πέντε κλειστές βιτρίνες –τέσσερις στην οδό Βαλαωρίτου και μία στη Χρυσοστόμου Σμύρνης- στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Η ομάδα ονομάζει τη δράση αυτή “Φόβος Κενού” από τη φράση του Αριστοτέλη σύμφωνα με την οποία “η φύση απεχθάνεται τα κενά και προσπαθεί να τα καλύψει”. Έτσι, μια ομάδα νέων καλλιτεχνών και αρχιτεκτόνων ανέλαβε να μετατρέψει τις βιτρίνες των άδειων καταστημάτων σε εικαστικές παραστάσεις.