ped_20120105_04.jpg

«Η πιθανή κατάργηση των δημοτικών νομικών προσώπων και των Κοινωφελών Επιχειρήσεων είναι εγκληματική. Όχι μόνο για τους δεκάδες εργαζόμενους σε όλη τη χώρα, αλλά για ολόκληρη την κοινωνία και >>>

τις εκατοντάδες χιλιάδες των ωφελούμενων από τα διάφορα κρίσιμα κοινωνικοπρονοιακά, εκπαιδευτικά, πολιτιστικά κι αθλητικά προγράμματα. Κάθε τέτοια σκέψη πρέπει να εγκαταλειφτεί άμεσα και η διάταξη που ψηφίστηκε πρέπει να καταργηθεί τώρα».

Τη δήλωση αυτή έκανε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, αμέσως μετά από ευρεία σύσκεψη των δημάρχων της Κεντρικής Μακεδονίας. Μάλιστα, η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας εξέδωσε ψήφισμα, με το οποίο ζητείται η άμεση «κατάργηση της διάταξης».

Σύμφωνα με τον κ. Δανιηλίδη «σε καμιά περίπτωση οι εξελίξεις αυτές δεν μπορούν να αφήνουν αδιάφορους ή εφησυχασμένους» τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Υπογραμμίζει ότι «οι δημοτικές επιχειρήσεις, στις οποίες το 90% των εργαζομένων απασχολείται με σχέση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, υλοποιούν ευαίσθητα και κρίσιμα κοινωνικοπρονοιακά προγράμματα με εκατοντάδες χιλιάδες ωφελούμενων, και μέσω αυτών ασκούνται θεμελιώδεις αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτές οι δομές δεν μπορούν να καταργηθούν σε μια νύχτα. Πολύ περισσότερο όταν μάλιστα δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό ούτε με ένα ευρώ, ενώ αντίθετα είναι αυτές που εισάγουν κονδύλια από τα ευρωπαϊκά προγράμματα συμβάλλοντας επιπλέον στη μείωση της ανεργίας. Αντίθετα πρέπει να διευρυνθούν και να εμπλουτιστούν».

Στο ψήφισμα της ΠΕΔ υπογραμμίζεται ότι «σ’ αυτές τις δημοτικές επιχειρήσεις δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, που προσλήφτηκαν με τις πλέον αξιοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες (μέσω ΑΣΕΠ), εργάζονται υπερβάλλοντας εαυτούς, χωρίς να είναι όμηροι κακών δημοσιοϋπαλληλικών νοοτροπιών, χωρίς ωράριο και αργίες».